Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Batı Balkanlarda ve Ukrayna'da Kömürden Temiz Enerjiye Geçişi Destekleyecek

16 Aralık 2020

Batı Balkanlar ve Ukrayna'da temiz enerjiye geçiş süreci içerisinde bulunan kömür bölgelerini destekleyen Platform Girişimi'nin bünyesindeki kuruluşlar 10-11 Aralık günlerinde çevrimiçi olarak gerçekleştirdikleri ilk toplantıda Batı Balkanlar ve Ukrayna'da kömürden uzaklaşma ile düşük karbonlu ve iklim esnekliği olan bir geleceğe geçişi destekleme çabalarını birleştirmeyi kabul etti. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Dünya Bankası Grubu, Avrupa Koleji (Natolin Yerleşkesi), Enerji Topluluğu Sekreterliği, Avrupa Komisyonu ve Polonya Devleti'nin de içerisinde olduğu katılımcılar, bir yandan kömüre ekonomik olarak bağımlı kalmış durumdaki yerel toplulukları desteklerken diğer yandan sözkonusu bu toplulukların bulunduğu bölgelerin kömürü aşamalı olarak terketmelerinin nasıl sağlanacağı konusundaki tartışmaları başlattı.

Batı Balkanlar ile Ukrayna'daki kapsamlı saha deneyimi, yeşil ve kapsayıcı bir enerji geçişine verdiği stratejik önem ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, kömürden daha temiz enerji kaynaklarına geçişi destekleyecek yatırımlar için finansman desteği sağlama sözünü bir kez daha doğruladı. Bu tür yatırımlar temiz enerjiyi destekleyen projeleri, kömür endüstrisinde çalışan işçiler için hedeflenmiş destekleri ya da ekonomik çeşitlendirmeyi içeren yatırımları içerebilir.

Geçen yılın Eylül ayında oluşturulan Batı Balkanlar ve Ukrayna'da Geçiş Sürecinde Kömür Bölgelerini Destekleme Platformu Girişimi, Batı Balkanlar ve Ukrayna'nın kömüre bağımlı bölgelerinde düşük karbonlu enerji düzenlerine geçiş konusunda kapsayıcı stratejileri sağlayacak geniş içerikli politikaların geliştirilmesi ve uygulamaya konulmasına yardımcı olacak. Platform, her iki bölgede de uluslararası kurumları ve ortakları biraraya getirmeyi, bilgi aktarımı sağlamayı, Avrupa Birliği ve ötesindeki bölgelerde kazanılan deneyimleri paylaşmayı, planlama desteği ve finansman sağlamayı da beraberinde getirecek.

Platform, Batı Balkan Ülkeleri'nin 21 Şubat 2019 tarihli Podgorica Ortak Bildirisi'nde temiz enerjiye yönelme sözü vermeleri ardından kuruldu. Ukrayna ise 2017 Kasım ayında yayınladığı 2050 Yılı'na Kadar Düşük Salınım Geliştirme Stratejisi aracılığıyla benzer bir amacı dile getirmişti.

Platformun kurulması, Avrupa Birliği içerisinde Adil Geçiş Mekanizması'nı destekleyen "Adil Geçiş Platformu"na benzer bir yaklaşımı yansıtıyor. Adil Geçiş Platformu, 2021-2027 döneminde yüksek karbon varlığının bulunduğu bölgelerde işçiler ile yurttaşları desteklemek için en az 100 milyar Avro yatırım sözü vermekte. 

Kaynak: Steelguru
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü