Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, Petrol Maliyetlerini Dikkatle Takip Ettiklerini Belirtti

27 Ekim 2023

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, İsrail-Filistin arasında yaşanan gerilimin enflasyonist etkilerine karşı petrol fiyatlarını izlediklerini belirtti.

Lagarde çarşamba günü Yunanistan’da yaptığı açıklamada Avrupa Merkez Bankası olarak "görevimize bakmak zorundayız" dedi.

Bununla birlikte, 2022'de artan enerji fiyatlarının, enflasyonun en önemli itici güçlerinden biri olduğunu ve dünyanın petrol trafiğinin yoğun olduğu ülkelerin bulunduğu bölgede güven kanalının doğrudan ya da dolaylı olarak etkilendiğini belirtti.

Ham petrol fiyatları, İsrail-Filistin geriliminin ilk aşamalarında, çatışmanın tırmanacağı, İran'dan yapılan ihracatı potansiyel olarak tehdit edileceği ve önemli nakliye rotalarındaki tankerlere saldırı riski oluşturacağı endişesiyle yükseldi.

Hâlihazırda bazı analistler, gerilimin tırmanmasının petrolü varil başına 100 dolara çıkarabileceğini söylüyor. Avrupa Merkez Bankası’nın tüketici fiyatlarındaki artışın 2025 yılında %2'ye düşeceğini öngören Eylül ayı enflasyon tahmini, bu yıl varil başına 82,7 dolar olan petrol fiyatının 2025 yılında 77,9 dolara düşeceği tahminine dayanıyor.

Kaynak: BNN Bloomberg
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü