Avrupa Otomobil Sanayi Hükümetlerden Destek Bekliyor

12 Eylül 2019

Elektrikli otomobil satışlarını artırabilmek ve sıkı kurallar içeren yeni emisyon mevzuatlarına daha hızlı uyum sağlayabilmek için, Avrupalı otomobil üreticileri hükümetlerden destek talebinde bulundular. Talep edilen destekler arasında şarj noktalarının çoğaltılması için alt yapı yatırımlarının artırılması ve satışlara devlet teşviki sağlanması da var.

AB’nin daha önce yayınladığı bir direktifle 2007 ile 2021 yılları arasında emisyon miktarlarının %40 azaltılması zorunlu kılınmış, buna ek olarak daha sonra yayınlanan ikinci bir direktifte de, 2021 ile 2030 yılları arasında %37.5 luk ek bir azaltma şartı daha getirilmişti. Bunun sonucu olarak başta Almanya olmak üzere, Avrupalı otomobil üreticileri elektrikli otomobil projelerine hız vermeye başlamışlardı.

Frankfurt Otomobil Fuarında bir araya gelen sektörün üst düzey yöneticileri, Avrupalı müşterilerin çoğunluğunun büyük SUV tipi araçları talep etmeye devam ettiklerine dikkat çekerek, bu durumun mevcut emisyon mevzuatları nedeniyle sektördeki kar oranlarını ve istihdamı olumsuz etkilediğini belirttiler.

Aynı zamanda Avrupa Otomobil Sanayicileri Birliği (ACEA) Başkanlığı görevini de yürütmekte olan PSA Group İcra Kurulu Başkanı Carlos Tavares, sektörün sıfır emisyonlu elektrikli otomobillere mümkün olan en kısa zamanda geçiş yapmaya niyetli ve hevesli olduğunu ancak, bu geçiş sürecinde mevzuat yapıcı otoritelerin yani hükümetlerin de maliyetin bir kısmını paylaşmaları gerektiğini söyledi.

Sektör tarafından elektrikli otomobillere yapılmakta olan yoğun yatırımlara koşut olarak, hükümetlerin de şehirlerde buna uygun altyapı yatırımlarını arttırmaları gerektiğini söyleyen Tavares, elektrikli otomobil satışlarının artabilmesi için de sürdürülebilir teşvik sistemlerinin devreye sokulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü