Avrupa Parlamentosu 2035 Yılından İtibaren Fosil Yakıtlı Araç Satışını Yasaklayan Komisyon Önerisini Kabul Etti

10 Haziran 2022

Avrupa Parlamentosu 2035 yılından itibaren fosil yakıtlı araçların alım satımı ve üretimini yasaklayan öneriyi 8 Haziran Çarşamba günü yapılan oylamada kabul etti.

Avrupa Birliğinin 2030 yılı itibarıyla karbon emisyonunu 1990 yılındaki seviyenin %55 altına indirme hedefi bulunuyor. Bu hedefe ulaşabilmek için sanayiden enerji ve ulaştırmaya kadar bir çok sektörde emisyonu azaltma çalışmalarının hızlandırılması gerekiyor.

Onaylanan öneri geçtiğimiz yıl Avrupa Komisyonu tarafından parlamentoya sunulmuştu. Özet olarak 2035 yılı itibarıyla motorlu taşıtlardan kaynaklanan karbon emisyonunu %100 oranında azaltmayı amaçlayan öneri, bu tarihten sonra fosil yakıtlı araç satışını fiilen engelleyen bir mahiyet içeriyor.

Bazı parlamento üyelerinin 2035 yılındaki motorlu araç karbon azaltımı oranını %100’den %90’a çekilmesi yönündeki teklifleri ve mevcut öneriyi yumuşatma girişimleri ise parlamentoda kabul görmedi.

Çarşamba günü onaylanan kanun teklifi henüz nihai yürürlük aşamasına gelmedi. Nihai kanunun ve uygulama şekillerinin son halini alması için önümüzdeki günlerde Birlik üyesi ülkeler arasında çeşitli müzakere süreçleri başlayacak.

Bu kanunun hayata geçmesi ile birlikte AB ülkelerinin elektrikli otomobillere geçiş sürecinin hızlanması ve üreticilerin elektrikli teknoloji yatırımlarını hızlandırması amaçlanıyor.
Ford, Volvo ve Volkswagen gibi büyük otomotiv firmalarının parlamentonun bu kararını açıkça destekledikleri bildirildi.

Avrupa Birliği’nde geçtiğimiz yıl satılan binek otomobillerin %18’inin elektrikli ve hibrit araçlar olduğu bildirildi.

Avrupa’da küresel ısınmaya katkı sunan ve sera etkisi yaratan karbon emisyon miktarının %25’i ulaşım faaliyetlerinden kaynaklanıyor.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü