Avrupa Parlementosu’nun Yeni Karbon Emisyon Düzenlemesi Otomotiv Firmalarını Zora Sokacak

04 Mart 2019
Avrupa’nın en büyük ikinci otomotiv firması olan Fransız PSA Grup ( Peugeot-Citroen) Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Tavares Le Figaro gazetesine konuştu.
Carlos yaptığı açıklamada yeni düzenlemenin orta vadede Avrupa’da otomotiv sektöründe 13 milyon kişinin işsiz kalmasına sebep olabileceğini, ayrıca da ticari anlamda Asya ekonomisine fayda sağlayacağını iddia etti.
Geçtiğimiz Aralık ayında Avrupa Parlamentosunda üye ülkeler arasında varılan bir mutabakat sonucunda, 2030 yılına kadar kademeli olarak karbon emisyonunda yüzde 37,5 ilave indirim zorunluluğu getirilmişti.
Aynı zamanda Avrupa Otomobil Sanayicileri Birliği Başkanlığı görevini de yürütmekte olan Tavares, bu düzenlemenin tüm Avrupa Ülkelerinde sosyoekonomik problemlere sebep olacağını savundu.
Karbon salınımında ilave indirim düzenlemesi, yeni üretilecek araçların daha çok hibrit ve elektrikli olması anlamına geliyor. Avrupa otomotiv sanayisinin elektrikli araç bataryası tedariğinde Asya’ya daha az bağımlı olması için Fransız ve Alman firmalarının birlikte yatırım planları yapmasının olumlu olduğunu belirten Avares, ancak bu planın Bosch firması gibi büyük oyuncular tarafından ekonomik anlamda karlı ve uygulanabilir bulunmadığını sözlerine ekledi. PSA’nın da bu konuda bir fizibilite çalışması yaptığını söyleyen Tavares, kendi bulgularına göre de yatırım maliyetinin çok yüksek olduğunu ve AB mevzuat kısıtlamaları nedeni ile batarya üretiminin yerelleştirilmesinin zorluğunu fark ettiklerini ifade etti. Tavares sözlerine şöyle devam etti : “Eğer 2030 yılına kadar mevzuata uyum sağlayabilecek miktarlarda elektrikli araç satışını gerçekleştiremezsek, bu durum bize büyük mali ceza külfeti yükleyecek. Bundan kaçınmak için Asyalı üreticilerden çok yüksek miktarda batarya tedarik edip, stoklamamız gerekiyor.”
2013 Yılında PSA’nın başına geldiğinde Çin pazarında başarı elde etmenin şirketin son umudu olarak görüldüğünü belirten Tavares, bugün ise, satışlarının yüzde seksenini Avrupa pazarının oluşturduğunu söyledi.
Çin pazarının halen PSA için çok zor bir pazar olduğunu belirten Tavares, pazar dinamiklerini, tüketici beklentilerini ve pazardaki devlet sermayeli ortaklarının düşünce biçimlerini anlamakta zorlandıklarını söyledi. Çin’de ortak girişim ile kurdukları firmalardaki karar alma sürecinin de, tolere edilemeyecek kadar yavaş işlediğini sözlerine ekledi.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü