Avrupa, Pil Üreticilerini Cezbetmek için İki Yeni Fabrika Kurmaya Hazırlanıyor

12 Mayıs 2023

Elektrikli araç aküsü üreticilerinden Northvolt ve ProLogium, Avrupa'da kuracakları fabrikalara yaklaşık 10 milyar Avro (11 milyar Dolar) harcamayı planlıyor. Her iki fabrikanın da inşaatına 2026 yılında başlanması öngörülmekte olup, binlerce kişiye istihdam sağlanacak ve Avrupalı otomobil üreticilerine pil tedarik edilebilecek.

İsveçli şirket Northvolt, sübvansiyonlar onaylandığı sürece fabrikası için kuzey Almanya'daki Heide'yi seçeceğini belirtirken, Tayvanlı akü üreticisi ProLogium Fransa'nın Dunkirk şehrinde bir fabrika kuracağını ve söz konusu fabrikanın şirket için ilk denizaşırı otomobil aküsü fabrikası olacağını ifade etti.

Volkswagen ve BMW gibi otomobil üreticilerine ev sahipliği yapan Avrupa, elektrikli otomobillere güç sağlayacak aküleri üreterek Asya ülkelerine bağımlılığı azaltmaya çalışıyor. Avrupa’da planlanan kapasitenin büyük bir kısmının Asyalı oyunculara ait olması beklenen akü endüstrisinde, Northvolt Avrupa’da yerli üretimin önünü açan önemli şirketler arasında yer alıyor.

ABD'nin geçen yıl yerli üretimi artırmak ve karbon emisyonlarını azaltmak için önemli vergi sübvansiyonları sağlamasının ardından, hem Almanya hem de Fransa pil üreticilerine çekici alternatifler sunmakta.

Northvolt'a verilen ve yaklaşık yarım milyar avro büyüklüğünde olduğu tahmin edilen sübvansiyonlar, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline yanıt olarak kabul edilen ve bu yıl yeşil geçiş projelerini desteklemek için genişletilen Avrupa'nın yeni 'Geçici Kriz ve Geçiş Çerçevesi' politikası kapsamında Almanya tarafından sağlanan ilk sübvansiyon olacak. Sübvansiyonların Avrupa Komisyonu tarafından onaylanması bekleniyor.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü