Avrupa'da Karbon Kirliliğinin Maliyeti Bu Yıl %50'den Fazla Arttı

06 Mayıs 2021

Dünyanın en büyük karbon piyasası olan AB Emisyon Ticareti Planında yer alan vadeli işlemler, 4 Mayıs'ta ilk kez metrik ton başına 50 Euro'yu aştı. Yükselen fiyatlar, karbondioksiti serbest bırakmayı daha pahalı hale getiriyor ve endüstrileri daha temiz çalışma yolları aramaya zorluyor, bu karbon fiyatlarının işe yaradığını gösteriyor.

Karbon izinleri, 4 Mayıs'ta ICE Futures Europe'da 50,05 Euro'dan ticaret yapmak için %1,3'e kadar yükseldi. Londra Hedge Fund Northlander Commodity Advisors LLP'nin baş yatırım sorumlusu Ulf Ek'e göre fiyatlar yükselmeye devam edebilir, kendisi karbon futures'larının AB'de yıl sonuna kadar 75 avroya kadar çıkmasını bekliyor. “50 avro işareti, bazı yatırımcılar için birkaç yıldır hedef fiyat olduğu için bir önem taşıyor. Temel olarak, fiyatların bundan daha yüksek olabileceğine inanıyoruz, ancak aynı zamanda 100'den fazla fiyata ulaşma yolunda bazı sert politik tartışmalar da bekliyoruz ve bu da bir noktada duyarlılığa dönüşebilir" değerlendirmesini yapmıştır.
 
Mart 2020'de, COVID-19 karantina önlemleri Avrupa ve diğer yerlerdeki endüstriyel faaliyetleri felce uğratırken, karbon vadeli işlemleri 15 avronun altına düşürdü. Bununla birlikte, Temmuz ayına gelindiğinde, vadeli işlemler, AB'nin 500 milyar avroluk Yeşil Anlaşmayı onaylamasından birkaç gün önce, on yıldan fazla bir süredir ilk kez 30 avronun üzerine çıktı.
Sektörün, karbon fiyatının rekabet gücüne ilişkin endişeleri var ve bu şüphe, 2050 yılına kadar iklim tarafsızlığına ulaşmayı ve 2030 emisyon azaltma hedefini daha karmaşık hale getirmeyi amaçlayan Yeşil Anlaşmanın uygulanması hakkında tartışmalar olacaktır.
 
Emisyon olmadan yapılan hidrojen gibi emisyonları azaltmayı amaçlayan bazı teknolojiler, çelik ve kimyasal üreticilerinin bugün kullanması için hala çok pahalıdır. Daha fazla fiyat artışı bunu değiştirebilir.
 
BloombergNEF'te analist olan Emily Jackson, "Sektör karbondan arındırılamazsa, bu bir süreliğine daha yüksek uyum faturaları anlamına gelebilir. Muhtemelen satın alma konusunda daha stratejik olmaya başlayacaklar ve enerji sektörünün şu anda yaptığı gibi riskten korunmaya başlayabilecekler" demiştir.
 
AB liderleri, 23 Mayıs'ta Brüksel'de yapılacak bir zirvede önümüzdeki on yıl için daha katı kirlilik hedefini yürürlüğe koyma konusunda tartışacaklar. Ulusal hükümetler, AB ETS'nin önümüzdeki yıllarda sıkılaştırılması gereken hızdan karbon ticaretini uygulamaya kadar değişen konularda bölünmüş durumdadır.
 
14 Temmuz'da Avrupa Komisyonu, sera gazlarını 1990 seviyelerine göre en az %55 oranında azaltmaya yönelik yeni 2030 hedefini yürürlüğe koymak üzere bir yönetmelik paketi önerecek. Kuralların bağlayıcı hale gelmesi için ulusal hükümetlerden ve Avrupa Parlamentosundan izin alınması gerekecektir.
 

kaynak: earth.org

Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü