Avrupa’da Otomobil Satışları Ağustos Ayında %17.6 Azaldı

17 Eylül 2020

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) Temmuz ve Ağustos aylarına ilişkin sektör verilerini 17 Eylül 2020 Perşembe günü açıkladı. Açıklanan verilere göre Avrupa genelinde yeni otomobil satışları Temmuz ve Ağustos aylarında da azalmaya devam etti fakat satışlarda yaşanan bu düşüş, önceki aylardaki kadar sert olmadı. Söz konusu veriler Avrupa otomobil sektöründe yavaş da olsa bir iyileşme göstergesi olarak yorumlandı.

Avrupa Birliği, EFTA ülkeleri ve İngiltere’yi kapsayan verilere göre, Temmuz ayında yeni otomobil satışları yıllık bazda %3.7 azalarak 1,281,740 adette kaldı. Ağustos ayında ise, otomobil satışları Kıbrıs hariç olmak üzere yine tüm Avrupa ülkelerinde azaldı. Yıllık bazdaki kayıp %17.6 oldu ve Ağustos ayında satışı gerçekleşen yeni otomobil sayısı da 884,394 adette kaldı. İtalya’daki kayıp görece daha az olurken, Almanya ve Fransa’daki satışlarda sert düşüşler gerçekleştiği gözlemlendi.

Avrupa genelinde yeni otomobil satışları daha önce de Haziran ayında %24.1 ve Mayıs ayında da %56.8 oranlarında azalmıştı.

Marka bazında bakıldığında ise, Volkswagen firmasının satışlarının Ağustos ayında %24.2 azaldığı, Renault ve PSA Group firmalarının satışlarında da sırasıyla %22.8 ve %19 oranlarında kayıp olduğu bildirildi.

Lüks segmentte BMW firmasının satışları %6.3 artarken, rakibi olan Daimler firmasının satışlarının ise %17.4 oranında azaldığı görüldü.

Koronavirüs nedeniyle uygulanan karantina tedbirlerine bağlı olarak otomobil galerileri ve bayilerin büyük çoğunluğunun uzun bir süre kapalı kaldığı Avrupa’da, bu yılın ilk sekiz ayı itibarıyla yeni otomobil satışlarında yaklaşık üçte bir oranında bir kayıp yaşandığı belirtildi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü