Avrupa’da Otomobil Satışları Ekim Ayında Tekrar Düşüşe Geçti

18 Kasım 2020

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) tarafından 18 Kasım 2020 Çarşamba günü açıklanan verilere göre, Avrupa genelinde Eylül ayında bir miktar artış gösteren yeni otomobil satışları, salgında ikinci dalga korkusuyla geri gelen sosyal kısıtlamalar nedeniyle Ekim ayında tekrar düşüşe geçti.

Birliğin açıkladığı verilere göre EFTA, Avrupa Birliği ve İngiltere’de yeni kayıtlı otomobil satışları Ekim ayında yıllık bazda %7.1’lik bir düşüş kaydederek, satılan toplam yeni otomobil sayısı 1.13 milyon adette kaldı.

Avrupa’daki en büyük otomobil pazarları konumunda olan ilk beş ülkenin tamamında satışlarda düşüş kaydedildiği açıklandı. Satışlar İspanya’da %21, Fransa’da %9.5 oranlarında düşerken; İtalya, Almanya ve İngiltere’deki düşüşler de sırasıyla %0.2, %3.6 ve %1.6 olarak gerçekleşti.

Marka özelinde bakıldığında ise, Volswagen’in satışlarının %7.5, PSA’nın ise %5.3 oranlarında düştüğü bildirilirken, Renault firmasının satışlarında ise %0.5 oranında bir artış kaydedildiği açıklandı.

Lüks segmentte BMW %11.8’lik bir düşüş açıklarken, Mercedes’in kaybının da %7.2 olduğu öğrenildi.

Koronavirüs krizinden en olumsuz etkilenen sektörlerin başında gelen otomotiv sanayisini desteklemek için tüm Avrupa hükümetleri özel çaba harcıyorlar.

Almanya’dan dün yapılan bir açıklamada, hükümetin otomotiv sektöründeki yeşil enerjili araç geliştirme ve üretim projelerini desteklemek amacıyla 3 milyar euro tutarında ödenek ayırdığı duyuruldu.

Fransa otomobil satışlarını desteklemek için tüketici teşviklerini arttırma yoluna giderken, İtalya’nın ise sanayicilere direkt fon aktarmayı tercih ettiği belirtiliyor.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü