Avrupa’da Yeni Otomobil Satışları Şubat Ayında da Hızla Azalmaya Devam Etti

17 Mart 2021

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği, Şubat ayı otomobil satışlarına ilişkin verileri 17 Mart Çarşamba günü açıkladı.

Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında Avrupa genelinde büyük ölçüde devam etmekte olan kapanmalar ve buna bağlı ekonomik belirsizliklerin sürmesi nedeniyle, otomobil satışlarının azalmaya devam ettiği bildirildi.

Açıklanan verilere göre, Avrupa Birliği, İngiltere ve EFTA ülkeleri genelindeki yeni kayıtlı otomobil satışları Şubat ayında yıllık bazda %20,3 oranında azaldı.

Verilere ülke bazında bakıldığında, büyük çoğunluğunun satışlarda düşüş bildirdikleri görüldü. İspanya %38 oranında bir düşüşle birinci sırada yer alırken, onu sırasıyla %21 ile Fransa, %19 ile Almanya ve %12 ile İtalya takip ettiler.

Marka bazındaki sıralamada ise en büyük düşüş %29 ile Renault’da yaşanırken, Stellantis %22 ve Volkswagen de %19’luk düşüş oranlarıyla Şubat ayını kapattılar.

Lüks segmentte yer alan otomobil markalarının da satışlarında azalma olduğu bildirildi. Bu kategoride, BMW %13 kayıp bildirirken, en büyük rakibi Daimler firmasının da satışlarının %20 azaldığı açıklandı.

Avrupalı otomobil üreticilerinin 2021 yılında satışlarını arttırabilmek için ümitlerini Çin pazarına bağladıkları belirtiliyor. Kapanma tedbirlerini ikinci kez uygulamak zorunda kalmayan ev salgını hızla kontrol altına alan Çin’de, otomotiv sanayisi geçtiğimiz yılın ikinci yarısından itibaren toparlanmış ve otomobil piyasası da canlanmıştı.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü