Avrupa’daki Metal Üreticileri Yüksek Elektrik Fiyatlarından Şikayetçi

28 Eylül 2021

Avrupa Demir Dışı Metal Sanayicileri Birliği (Eurometaux), Avrupa Komisyonuna bir uyarıda bulunarak, metal üreticilerinin yükselen enerji fiyatları nedeniyle faaliyetlerini Avrupa dışındaki ülkelere kaydırmayı ve hatta Avrupa Birliği’nin karbon emisyonunu azaltıcı mevzuatlarının dışına çıkmayı gündeme getirebileceklerini duyurdu.

Virüs salgınının Avrupa ekonomileri üzerindeki olumsuz etkilerinin yavaş yavaş azalmasıyla birlikte, son zamanlarda enerji fiyatlarında enerji fiyatlarında ani artışlar meydana gelmiş, ve hükümetler hane halkı ve şirketlerin aniden artan yükümlülüklerinin bir kısmının sübvanse edilmesi konusunda baskı altında kalmışlardı.

Eurometaux tarafından AB Enerji Komisyonu Başkanı Kadri Simson’a yazılan mektupta, elektrik fiyatlarındaki ani artışın hali hazırda kesintilere ve üretim aksamalarına neden olduğu belirtilerek, konunun bu şekilde devam etmesi halinde sektör firmalarının Avrupa dışı ülkelere taşınma kararı alabilecekleri uyarısında bulundu.

Komisyona sunulan mektupta, elektrik fiyatlarının bu derece yüksek seviyelerde seyretmeye devam etmesi durumunda, çevresel nedenlerle sanayide elektrik enerjisi kullanımı politikalarını devam ettirmenin mümkün olamayacağı uyarısında bulunuldu.

Avrupa Birliği sera gazları emisyonunu 2030 yılına kadar 1990 yılındaki seviyenin %55 altına indirmeyi hedefliyor. Nihai hedef ise 2050 yılında sıfır karbon emisyonu olarak açıklanmıştı.

Eurometaux tarafından belirtildiğine göre, alüminyum, bakır, nikel ve silikon gibi demir dışı metaller üretimde en yoğun elektrik kullanımını gerektiren malzemeler arasında bulunuyor.

Avrupa Birliğinin çevre politikaları doğrultusunda batarya, elektrikli araç ve rüzgar türbinlerinin üretimlerindeki tedarik zincirlerinin düzgün çalışması için bu demir dışı metallerin üretimlerinin çok yüksek hacimlerde devam etmesi gerekiyor.

Avrupa Komisyonu Erometaux’un mektubunun kendilerine ulaştığını teyit ederek en kısa zamanda cevaplanacağını bildirdi.

Avrupa’nın büyük demir dışı metal üreticilerinden birisi olan Nyrstar firması geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklamada, yüksek elektrik fiyatları nedeniyle Hollanda’daki fabrikalarında çinko üretiminde kesintiye gittiklerini bildirmişti.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü