Avrupalı Güneş Enerjisi Şirketleri İthalat Kısıtlamalarına Karşı Uyarıyor

30 Kasım 2023

Avrupa'nın güneş enerjisi sektöründe yer alan 400'den fazla şirket Çarşamba günü politika yapıcılara, ithal güneş enerjisi ürünlerinde tarife artışına yol açabilecek bir ticaret soruşturması başlatmamaları yönünde çağrıda bulundu.

Söz konusu çağrı, güneş enerjisi sektörü yöneticileri, bakanlar ve AB'nin iç pazardan sorumlu komisyon üyesi Thierry Breton'un üretimi Avrupa'ya geri getirmeye yönelik önlemleri değerlendirmek üzere Cuma günü yapacağı toplantı öncesinde geldi.

SolarPower Europe Derneğinin CEO'su Walburga Hemetsberger, "Cuma günü yapılacak sektör yuvarlak masa toplantısı öncesinde, yeni soruşturmaların açıklanacağına dair endişe verici sinyaller alıyoruz" dedi.

SolarPower Europe, imzacılar arasında 425 şirketin yanı sıra, 18 üretici derneği, 28 ulusal dernek ve araştırma enstitüsünün yer aldığını ve herkesin tarifelerin ithal fotovoltaik (PV) ürünlere uygulanmaması gerektiği konusunda hemfikir olduğunu belirtti.

Öte yandan, Avrupa PV imalat sanayi lobisi, yerel fotovoltaik endüstrisinin Çin'in "haksız rekabeti" karşısında koruması için AB'ye baskı yapıyor.

Avrupa Birliği'nin 2030 yılına kadar 600 gigawatt'lık AB güneş enerjisi kurulumuna ulaşma hedefi var; bu da 2022 seviyesinin yaklaşık üç katı. Bahse konu hedef yeni kurulumların önemli ölçüde hızlandırılmasını gerektiriyor.  

İmzacılar, AB'nin 2025 yılına kadar 30 gigawatt üretim kapasitesine ulaşma hedefi için güneş enerjisi üretiminin bir kısmını yeniden destekleme çabalarını da değerlendireceklerini belirtti.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü