Avrupa'nın Rusya'dan Daha Fazla Kömür İsteminde Bulunması Hayal Kırıklığı Yarattı

30 Eylül 2021

Avrupa'nın güç durumda olan enerji piyasalarının Rusya'dan almakta zorlandığı şey yalnızca ekstra doğal gaz değil.

İki Rus kömür şirketindeki yetkililere göre, kıtadaki enerji üreticileri, kışın yaklaşması ve rekor düzeye yükselmiş olan gaz fiyatlarının karlılığın düşmesine yol açması sonucunda enerji krizini hafifletmek için Rusya'dan daha fazla kömür istemek zorunda kalmakta. Diğer yandan, Rus yetkililer ayrıca ülkelerinden yapılan dışsatımdaki herhangi bir artışın büyük bir artış olamayacağından hareketle kıtanın enerji krizi yaşayabileceğini dile getiriyorlar.

Elektrik üretimini yeşillendirmek için yıllardır kömürden büyük ölçüde uzaklaşan Avrupa, şu anda belirsizlik içerisinde. Bölgenin gaz depolama sahalarının yalnızca bir bölümü dolu, sıvılaştırılmış gaz edinimcileri Asya’yı yeğlemektelerken kesintili durumdaki yenilenebilir enerji kaynakları enerji istemini tam olarak karşılayamıyor. Isıtmanın gerekli olduğu kış mevsimi yaklaşırken, ışıkları açık tutabilmek için Rusya’ya olan bağımlılık artıyor.

Wood Mackenzie danışmanlık firmasının Houston’daki ofisinden baş araştırma analisti Natasha Tyrina, “Avrupa'daki tüm kamu hizmeti kuruluşlarının kömüre geçiş yapmaları durumunda, kömür isteminde Rusya'nın bu kadar kısa sürede tek başına karşılayamayacağı kadar büyük bir artış yaşanacak.” yorumunda bulundu. Tyrina, “Dolayısıyla, başka ülkelerden örneğin ABD’den kömür edinimi gerekecek, ne var ki oradaki durum da diğer her yerde olduğundan farklı değil.” yorumunu da ekledi.

Avrupa'nın içerisinde bulunduğu zor durum, ülkeler küresel Korona salgınından çıkarken yerküreyi saran enerji sunumu krizinden kaynaklanıyor. Petrol, gaz ile elektriğe olan istem hızla yükselirken, kömür oransal olarak Çin'in yönlendirdiği bir geri dönüş yaşıyor. Kömürün yeniden canlanması ile birlikte ülkelerin son zamanlarda ekonomilerini ayakta tutabilmek için kömüre olan bağımlılıkları yalnızca haftalar sonra yapılacak kritik COP26 toplantılarını çok daha karmaşık duruma getiriyor.

Bir Avrupa kamu kuruluşundan kimliğinin açıklanmamasını isteyen bir stratejist, Avrupalı ​​elektrik şirketlerinin daha fazla kömüre çaresizce gereksinim duyduklarını dile getirirken, yerkürenin üçüncü büyük kömür dışsatımcısı olan Rusya, en başta Asya'daki en büyük alıcılarına satış yapmayı hedefliyor.

BCS Küresel Pazarlar yatırım bankacılığı araştırma grubu başkanı Kirill Chuyko, “Avrupa Birliği termik kömür santrallerini kapatmakta olduğu için Rusya yıllardır Avrupa'ya yaptığı kömür dışsatımını azaltmaktaydı. Asya'daki müşterilerle varolan sözleşmelerin geçerliliği sürdüğü için dışsatımı yeniden Avrupa'ya yönlendirmek zor olacak. Üstüne üstlük, ulaşım kapasitesi de zaten sınırlı.” açıklamasını yaptı.

Kaynak: Miningweekly.com
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü