Avustralya Buğdayı, Rusya-Ukrayna Geriliminin Ortasında 'Güvenli Liman' Olarak Görülüyor

08 Mart 2022

Güneydoğu Asyalı buğday alıcıları, Moskova ile Batı arasında Ukrayna konusunda devam eden gerilimin ortasında son haftalarda Avustralya buğdayına yönelik taleplerini artırdılar. Avustralyalı bir tüccar, "Avustralya buğdayını güvenli bir liman olarak görmeye başlıyorlar," dedi.

Karadeniz buğday piyasası, Rus hükümetinin hububat ihracatına vergiler getirmesiyle Şubat 2021'de dönüşüm geçirdi. Tüccarların ileriye dönük pozisyon alma konusundaki isteksizliği, Rusya'nın Ukrayna ile bir çatışmaya girme riskiyle birlikte büyüdü.

Bazı çok uluslu şirketler, Ukrayna buğdayına bağlılık durumlarını azaltmak için harekete geçtiklerini söylediler, ancak belirsizlik sürüyor.

Avustralya'daki tedarikçiler de 2021-22 pazarlama yılında 37-38 milyon tonluk rekor hasadın ardından ihracat programlarını en üst düzeye çıkarmak istediklerinden, bu yıl Karadeniz'deki yeni mahsulle rekabet etmeye istekliler.

Alıcıların endişe listesine ek olarak, ön 2-3 aylık nakliye programları daraldığı için Avustralya'daki lojistik darboğazlar artıyor. Asya'daki alıcılar, diğer kaynakların rekabet eksikliği nedeniyle Avustralya arzı için yarışıyor.

Dünyanın beşinci en büyük buğday ihracatçısı olan Avustralya, Ekim-Aralık 2021 döneminde 2020-21 pazarlama yılındaki aynı döneme göre %58 artışla 5,3 milyon tonun üzerinde buğday sevk etti. 

Ticaret kaynakları, Avustralya'nın bu sezon 24-25 milyon tona kadar buğday ihraç etmesinin beklendiğini ve bunun yaklaşık 5 milyon tonunun Mayıs ayına kadar Çin tarafından rezerve edildiğini söyledi.

Ekim-Aralık 2021 döneminde 1,6 milyon ton ile Avustralya’nın en büyük ihracat destinasyonu Çin olurken, Çin'i 680.000 ton ile Endonezya izlemiştir.

Çin'deki bu talep dalgası nedeniyle, diğer Asyalı alıcıların büyük çoğunluğu arz sıkıntısı ve daha yüksek fiyatlar korkusuyla Avustralya buğdayını önceden rezerve etmek zorunda kaldılar.

Kaynak: UkrAgroConsult
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü