Avustralya, Hollanda ile Hidrojen Anlaşması İmzaladı

31 Ocak 2023

Avustralya ülke yönetimi, yeşil hidrojen bağlantılı temiz enerji edinim zincirlerini güdülemek amacıyla Hollanda ile mutabakat zaptı imzaladı.

Sözkonusu ortaklık, Avustralya'dan Avrupa'ya Rotterdam Limanı üzerinden hidrojen edinim zinciri geliştirilebilmesini desteklemek amacıyla pratik işbirliği sunacak.

Avustralya İklim Değişikliği ile Enerji Bakanı Chris Bowen, Mutabakat Zaptı’nın Avustralya'nın temiz enerji çıkarlarını ilerletmek ile gelişmekte olan yenilenebilir enerji endüstrilerini desteklemek amacıyla uluslararası ortaklarla ortak çalışma taahhüdünü gösterdiğini dile getirdi.

Bowen, "Hidrojen, değişmekte olan küresel ekonomi için kritik bir teknolojidir ve Hollanda gibi ülkelerle çalışmak, Avustralya'nın bu yeni endüstrideki iş ile yatırım fırsatlarını yakalamasına, ayrıca alım satım ortakları için enerji güvenliği ile birlikte salınım azaltımları sağlamasına yardımcı olacaktır.” yorumunda bulundu.

Bakan Bowen, “Kayda değer durumdaki yenilenebilir enerji kaynaklarıyla Avustralya, yenilenebilir enerji dışsatımı yapma, temiz enerji edinim zincirleri geliştirme, yabancı yatırımı çekme konusunda güçlü bir ülke konumunda.” diye de ekledi.

Chris Bowen ayrıca, "Avustralya ile Hollanda'nın güçlü alım satım ile yatırım bağları var, bunun yanı sıra Avrupa Birliği ile de iddialı, kapsamlı bir alım satım anlaşması için görüşmelerimizi sonuçlandırarak alım satım ile yatırım ilişkilerimizi güçlendirmeyi dört gözle bekliyoruz.” açıklamasını yaptı.

Mutabakat Zaptı, hidrojen alım satım politikasını, standartları, belgelendirme planlarını, liman altyapılarını, edinim zincirlerini geliştirmeyi, ayrıca taşıma, ekipman ile hizmetler de içerisinde olmak üzere yenilikçi hidrojen teknolojilerini ve hidrojen konusunda güvenlik, sosyal lisans ve düzenlemelerle ilgili ülke yönetimi politikalarını kapsamakta.

Hollanda'nın iddialı bir Ulusal Hidrojen Stratejisi olup yeşil hidrojen projeleri için 2-3 milyar Avro ayrılmış durumda. Hollanda’nın bu durumu, Rotterdam Limanı'nın enerji konusunda Avustralya da içerisinde olmak üzere yerkürenin her yerinden hidrojen dışalımı için geleceğin yerküre lideri bir terminal olarak kurulmasını da içermekte.

Mutabakat Zaptı, Rotterdam'ın birkaç Avustralya eyaletiyle imzalamış olduğu yürürlükteki mutabakat zabıtlarının üzerinde imzalanmış olup aynı zamanda Rotterdam'ın yenilenebilir enerjiden üretilen hidrojenin Avustralya ile Almanya arasındaki fizibilite çalışmasına katılımı üzerine kurulu.

Avustralya ülke yönetiminin hidrojen merkezlerine yapmış olduğu yatırım, Townsville, Gladstone, Hunter Valley, Pilbara, Port Bonython ile Bell Bay gibi yerlerdeki projeler için 454 milyon Avustralya Doları değerinde olup Bölgesel Hidrojen Merkezleri programı da içerisinde olmak üzere gerçekleştirilmiş olan yatırım tutarı günümüzde 525 milyon Avustralya Doları’nın üzerindedir.

Avustralya ülke yönetimi ayrıca, ülkenin en işlek taşımacılık yolları boyunca hidrojen yakıt dolumu istasyonları oluşturarak ulaşım sektörünün hidrojene geçiş yapmasını sağlamaya yardımcı olacak 89,5 milyon Avustralya Doları tutarında yatırım yapıyor.

Avustralya'nın hidrojen endüstrisi 2050 yılına kadar ek gayri safi yurtiçi hasıla olarak 50 milyar Avustralya Doları tutarında değer yaratabilirken 16.000'den fazla kişiye istihdam sağlamanın yanında yeşil hidrojen üretimine güç sağlamak üzere yenilenebilir enerji altyapısının inşası yoluyla da ayrıca 13.000 kişiye ek istihdam yaratabilir.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü