Avustralya ile Japonya Kritik Mineraller Konusunda Ortaklığa Gidiyor

24 Ekim 2022

Avustralya ülke yönetimi, Kritik Mineraller Stratejisi’nin geliştirildiğini duyurmasından yalnızca birkaç gün sonra, güvenli edinim zincirleri oluşturulmasına katkı sağlamak amacıyla Japonya ile yeni bir kritik mineraller ortaklık anlaşması imzaladı.

Ortaklık anlaşması, Avustralya ile Japonya arasında güvenli kritik mineral edinim zincirleri kurma konusunda çerçeve oluştururken her iki ülkenin projeleri arasında araştırma, yatırım ile alım satım düzenlemeleri de içerisinde olmak üzere bilgi paylaşımı ile işbirliği fırsatlarını güdüleyecek.

Anlaşma ayrıca, Japonya'nın gelişmiş üretim sektörü için gerekli olan kritik minerallerin edinimini sağlama alırken Avustralya'nın kritik mineraller sektörünün daha da gelişmesine destek olacak.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, "Geleceğin yeşil teknolojilerini oluşturmak için gerekli olanlar da içerisinde olmak üzere kritik minerallerin edinim zincirini güçlendirmek amacıyla daha yoğun işbirliği yapmaya karar verdik.” açıklamasını yaptı.

Albanese ayrıca, "Bu ortaklık, güvenli edinim zincirleri oluşturmamız, yatırımları güdülememiz, Avustralya'nın yerli endüstrisini geliştirmemiz, Japonya'nın gelişmiş üreticilerinin gereksinim duydukları kritik minerallere sahip olmalarını sağlamamız anlamına gelecek." diye de ekledi.

Avustralya Doğal Kaynaklar Bakanı Madeleine King ise yeni ortaklığın, Avustralya'nın Japonya ile süregelen derin bağlarının, süregelen alım satım ilişkilerinin ne kadar güçlü olduğunun altını çizdiği, dolayısıyla iki ülke arsındaki alım-satım edinim zincirlerini geliştireceği yorumunda bulundu.

Bakan King,  "Bu yeni ortaklık, Avustralya'nın kritik mineraller sektörüne güzel bir destek oluştururken ayrıca her iki ülkenin de karbon salınımını azaltma hedeflerine ulaşmasına ve Avustralya'nın bol miktardaki kritik mineral rezervlerini daha da geliştirmesine yardımcı olacak." diye de ekledi.

King ayrıca, “Ortaklık, kritik mineraller sektörümüzün daha yoğun bir biçimde yabancı yatırımlara açılmasını sağlarken aynı zamanda kritik minerallerin işlenmesi konusunda iki ülke arasındaki işbirliğini artıracak.” yorumunu yaptı.

Avustralya toprakları, piller, rüzgâr türbinleri, elektrikli taşıt araçları, güneş panelleri ile hidrojen elektrolizörleri gibi temiz enerji teknolojilerinin önemli girdileri olan ender durumdaki mineraller de içerisinde olmak üzere yerkürenin en büyük kritik mineral rezervlerinden bazılarına sahip.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı , Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü