Avustralya İstatistik Bürosu Avustralya’nın Lityum Dışsatımının Haziran Ayında Rekor Düzeylere Ulaştığını Açıkladı

05 Ağustos 2022

Avustralya İstatistik Bürosu'nun (AİB) ülkedeki lityum sektörü üzerine yaptığı derin inceleme, lityum konsantresi dışsatımının Haziran ayında (2022) 1,16 milyar Avustralya Doları’na ulaşarak rekor kırdığını gösterdi.

Sözkonusu rakam, geçen yılın Haziran ayına göre %1189 oranında ya da diğer deyişle 10,7 milyar Avustralya Doları artışa karşılık geliyor.

AİB, geçen yılın büyük bölümü için aylık lityum dışsatımının 250 milyon Avustralya Doları’nı geçmediğini, ancak dışsatım değerlerinin geçen yılın sonundan başlayarak hızla yükselip Kasım 2021 ile Aralık 2021 arasında iki katından fazla arttığını belirtti. İçinde bulunduğumuz yılın Nisan ayından Mayıs ayına kadar ise lityumun dışsatımı yeniden neredeyse ikiye katlanırken Haziran ayında (2022) ilk kez 1 milyar Avustralya Doları’nı aştı.

İçinde bulunduğumuz yılın Haziran ayında sona eren ikinci çeyreğinde ülkenin toplam lityum dışsatım rakamı geçen yılın ikinci çeyreğine göre 2,3 milyar Avustralya Doları ya da oransal olarak %737 oranında artarak 2,6 milyar Avustralya Doları oldu.

Eyaletler açısından bakıldığında Batı Avustralya eyaleti geçen yılın Ocak ayından bu yana her bir ayda ülkenin lityum dışsatımının %99’undan fazlasını gerçekleştirdi.

AİB, içinde bulunduğumuz haftada lityum dışsatımındaki artışın ise hem miktar hem birim değerdeki artıştan kaynaklandığını belirtti. Geçen yılın Ocak ayından başlayarak lityum metalinin birim değeri, küresel lityum istemindeki artışı yansıtır biçimde dört kattan fazla arttı.

Avustralya lityumunun büyük bölümü Çin'e dışsatılmakta olup, Avustralya’nın lityum dışsatımında Çin’in payı geçen yılın her bir ayında toplam dışsatım değerinin  %85'inden fazlasını, içinde bulunduğumuz yılın ise başından başlayarak bugüne kadar her bir ayının toplam dışsatım değerinin %94’ünden fazlasını oluşturdu. Haziran 2022’de Avustralya, Çin’e 1,12 milyar Avustralya Doları değerinde lityum dışsatımı gerçekleştirirken bu rakam Avustralya’nın Haziran 2022’deki toplam lityum dışsatım rakamının %97’sine karşılık gelmekte.

AİB, Avustralya'nın yerkürenin en büyük lityum dışsatımcı ülkesi olduğunu ilan etti. 2020 yılında tüm yerkürede kullanılmış olan lityum metalinin %46'sı Avustralya'dan gelirken ülkenin lityum dışsatımının artmaya devam ederek 2023-2024 döneminde Avustralya ekonomisine 9,4 milyar Avustralya Doları katkıda bulunması bekleniyor.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü