Avustralya ve Alman Hükümetleri Ortak Hidrojen Yakıt Projeleri İçin 90 Milyon Dolar Fon Ayırdıklarını Açıkladılar

24 Kasım 2021

Avustralya hükümetinden 23 Kasım Salı günü yapılan açıklamada, temiz enerji ve karbon emisyonunun azaltılması politikaları doğrultusunda Almanya ile ortak projeler geliştirme kararı alındığı ve ilk etapta ortak hidrojen yakıt projeleri için 90 milyon dolar fon ayırdıkları duyuruldu.

İlk kez geçtiğimiz Haziran ayında duyurulan bu anlaşmaya göre, ortak fona Almanya’nın 56 milyon dolar, Avustralya’nın ise 36 milyon dolar yatıracağı belirtildi.

Avustralya Enerji Bakanı Angus Taylor basına verdiği demeçte, Almanya ile birlikte oluşturdukları HySupply adlı hidrojen tedarik zinciri çalışma grubunun verdiği ilk rapora göre, Avustralya’da üretilecek hidrojen yakıtının Almanya pazarındaki artan talebi karşılama noktasında son derece uygulanabilir bir ticari proje olduğunu söyledi.

Bu amaçla ortak girişimle kurulan bir innovasyon ve teknoloji yatırım firması olan HyGate’in fonlanması için 2022 yılının ilk çeyreğinde bir ihale açılacağı da verilen bilgiler arasında yer aldı.

Öte yandan Enerji Bakan Yardımcısı Tim Wilson da Almanya’nın hidrojen yakıt teknolojisindeki deneyimlerinin Avustralya’nın yerli sanayisine aktarılması sonucunda ülke içindeki üretim maliyetlerinin düşeceğini ve yerli sanayinin küresel hidrojen tedarik zinciri içerisinde önemli bir değer haline geleceğini söyledi.

Mevcut Avustralya hükümeti, ülkenin 2050 yılında net sıfır emisyon hedefini yakalamak amacıyla yatırımlarını ağırlıklı olarak hidrojen yakıt teknolojisi üzerinden yürütmeye karar vermişti.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü