Avustralya’da 40 Milyar Dolar Tutarında Bir Temiz Enerji Projesi Açıklandı

28 Eylül 2022

Avustralya Queensland Eyaleti Başbakanı Annastacia Palaszczuk 28 Eylül Çarşamba günü yaptığı basın açıklamasında, kömür ile çalışan tüm enerji santrallerini 2035 yılına kadar yenilenebilir enerjiye döndüreceklerini ve bunun için 40 milyar dolar tutarında bir temiz enerji fonu ayırdıklarını duyurdu.

Avustralya’nın en çok kömür üreten eyaleti olan Queensland’de 2032 yılında %70 ve 2035 yılında da %80 oranında yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı hedefleniyor.

Bu dönüşüm sürecinde 150 milyon Avusturalya dolarının da geçişten olumsuz etkilenen iş gücüne destek olarak ayrılacağını belirten Palaszczuk, on yıllık dönemi kapsayacak bu projenin ülke tarihinde yenilenebilir enerjiye yapılan en büyük yatırım olacağını ifade etti.

Temiz enerji projesi kapsamında kullanılacak teknolojiler arasında güneş, rüzgar, batarya ve hidrojen jeneratörleri bulunacak ve toplamda 22 GW yıllık enerji kapasitesi ile şu anki mevcuttan yaklaşık sekiz kat daha fazla enerji üretilmesi mümkün olacak.

Kömür ile çalışan mevcut santrallerden sekiz tanesinin 2040 yılına kadar yedek olarak devam etmesine karar verildiği, planlanan hidro enerji santralinin faal hale gelmesinin ardından bunların da nihai olarak kapatılacağı öğrenildi.
2035 yılına kadar sürecek olan yatırımların finansmanının kamu ve özel sektör arasında paylaştırılacağı da verilen bilgiler arasında yer aldı.
 
 Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü