Avustralya’dan İlk Kömür Kargoları Çin’e Ulaştı, Gümrük İşlemlerini Bekliyor

09 Şubat 2023

Gemi izleme verilerine göre, Avustralya kömürü taşıyan en az iki gemi iki yıldan uzun bir süre önce Çin’in Avustralya kömürüne yönelik resmi olmayan yasak getirmesinden bu yana ilk kez Çin'e ulaşırken birkaç gemi daha yolda.

Kargolar, Çin gümrük izleklerinin ne ölçüde sorunsuz olacağını görmek isteyen kömür alım satımcıları tarafından yakından izleniyor.

Geçen ay Çin ülke yönetimi, dışalım yasağını bir ölçüde gevşeterek, federal ülke yönetimine ait yalnızca dört firmaya ülkeye Avustralya kömürü getirme izni vermişti.

Refinitiv (Refinitiv, Amerikan-İngiliz ortaklığı biçiminde kurulmuş olup küresel ölçekte finansal piyasa verileri ile altyapısı sağlayan firmadır. Firmanın merkez ofisleri New York ile Londra’dır. Ç.N.) ile Kpler (Kpler, veri sağlama ve analitik veri izleme firması olup merkez ofisi Brüksel’dedir. Ç.N.) verilerine göre, Queensland'den yaklaşık 73.300 ton Avustralya termal kömürü yüklemiş olan dökme kuru yük gemisi Tiger East, Çin'in güneyindeki Taishan kenti limanına yükünü boşaltıyor.

Gemi izleme verileri, kömürün Çin Enerji Yatırım Firması'na ait olduğunu ve Guoneng Taishan kamu kuruluşuna gönderiliyor olabileceğini gösteriyor.

Baowu Firmalar Grubu’na ulaştırmak için olduğu bildirilen metalürjik kömür taşıyan ikinci gemi Magic Eclipse ise Çarşamba gecesi (08/02/2023) Zhanjiang limanına demirledi,  boşaltılmayı bekliyor.

Kömür alım satımcıları, kömürü satın alan firmalar olan Çin Enerji Yatırım firması ile Baowu firmasına ülke yönetiminden yeşil ışık yakılması nedeniyle her iki kargonun da Çin gümrüğünden sorunsuz bir biçimde geçmesini bekliyor.

Medya ile konuşma yetkisi olmadığı için kimliğinin açıklanmasını istemeyen Çinli bir kömür alım satımcısı, "Teorik olarak sözkonusu iki kargo için bir sorun yok. Sorun, izin verilmeyen diğer alıcılarla ilgili.” açıklamasını yaptı.

Kömür dışalımcıları, yüklerini önce Çin limanlarına boşaltabilir, ardından gümrükleme için Çin gümrük yetkililerine başvurabilir.

Diğer yandan, Çin limanlarında, özellikle de ülkenin kuzeyindeki limanlarda artan kömür stokları, yeni kömür sunumları için sınırlı alan bırakıyor, bu durum da alıcıların gümrük işlemlerinin uzaması durumunda süre aşımı riskiyle karşı karşıya kalacakları anlamına geliyor.

Çin Kömür Taşıma ile Dağıtım Birliği’nden alınan verilere göre, içinde bulunduğumuz haftada kuzey Çin'deki büyük limanlarda kömür stokları 34,65 milyon tona ulaşarak altı ayın en yüksek düzeyine yükseldi.

Gemi izleme verileri, Çin'e doğru yol almakta olup önümüzdeki haftalarda Çin’e ulaşması beklenen Avustralya kömürü taşımakta olan en az yedi gemi olduğunu gösteriyor.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü