Avustralya’nın Buğday Üretiminde %34 Düşüş Bekleniyor

28 Temmuz 2023

Gro'nun makine öğrenimi modeline göre, Avustralya'nın 2023/24 buğday üretiminin, geçen yıla göre çift hane düşeceği tahmin edilmektedir. Dünyanın dördüncü büyük buğday ihracatçısı olan Avustralya'daki düşük üretimin, ABD, Kanada, AB ve Çin'de hasat kıtlığının ve Rusya’nın “Karadeniz Tahıl Koridoruna” dâhil olmamasının; Endonezya, Vietnam ve Çin gibi buğday ithal eden ülkeler için sıkıntılı bir sürece neden olacağı belirtilmektedir.

Temmuz ayının ortalarında yayınlanan, Gro'nun Avustralya Buğday Verim Tahmin Modelinin, hava durumu, bitki sağlığı, toprak verileri ve diğer çevresel özellikleri kullanarak sürekli olarak nihai hasat sonu verimlerini tahmin ettiği ve şehir düzeyinde mevsimlik verim tahminleri sağladığı belirtilmektedir. Modelin şu anki sonuçlarına göre, Avustralya buğday “Bitki Sağlığı Endeksi” 20 yıllık ortalamanın üzerindedir ve bu da güçlü bir üretimin işareti olarak görülmektedir. Ek olarak, Gro’nun “Kuraklık Endeksi” okuması düşük gözükmektedir ve toprak nemi seviyeleri, ortalamanın altında olmakla birlikte, yine de yeterli seviyededir. Ancak, zayıf yağışların ürün sağlığını bozmaya başlayabileceği belirtilmiştir. Gro'nun “İklim Riski Navigator” modeline göre, Nisan ayından bu yana Avustralya'nın buğday tarlalarında biriken yağışlar 10 yıllık ortalamanın %29 altındadır.

Avustralya Hükümetine ait bir ajans olan ABARES ise, verimi düşüren ve daha kurak koşullar getirme eğiliminde olan El Niño hava akımı etkisiyle, buğday üretimde %34'lük büyük bir düşüş öngörmektedir.

Gro'nun “Avustralya Buğday Verim Tahmin Modeli”, bu yılki El Niño'nun gelecekteki etkisini dikkate almamaktadır ve mevcut tahminlerde üretimin ABARES'in öngördüğü kadar düşmeyeceğini göstermektedir. Bu durumun ise, iki öngörü arasında çelişkilere neden olduğu belirtilmektedir.

Ayrıca, son üç sezon boyunca Avustralya’nın La Niña'dan kaynaklanan normalden yüksek yağışlardan faydalandığı ve 2000-2022 yılları arasında üst üste büyük hasatlar elde ettiği belirtilmektedir.

Kaynak: UkrAgroConsult
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü