Avusturya, Rusya’nın Güç Oyununa Karşı Korunmak Amacıyla Kömür Çağına Geri Dönüyor

20 Haziran 2022

Rusya, Avrupa'ya saf benzin akışını durdururken Avusturya kömür çağına geri dönerek enerji üretiminde en kirli fosil yakıtın kullanımını yeniden canlandırıyor.

Avusturya'nın en büyük kamu firması, aynı zamanda en kârlı firması olan devlet kontrolündeki Verbund'a, 19 Haziran Pazar günü (2022) geç saatlerde, mothball Mellach kömür yakıtlı enerji santralini işletmeye hazırlaması talimatı verildi.

Viyana'nın 200 km güneyinde yeralan santral, Avusturya'nın elektrik enerjisi şebekesinden kömürü çıkaran ikinci Avrupa ülkesi olması sonucunda iki yıl önce kapatılmıştı.

Şansölye Karl Nehammer'ın koalisyon yönetimi bir basın açıklamasında, "Federal yönetim ile Verbund firması, şu anda kapalı olan Mellach bölgesel tesisini acil bir durumda kömürden yeniden elektrik enerjisi üretilebilmesi için dönüştürmeye karar verdi.” açıklamasını yaptı.

Avusturya, Rusya-Ukrayna krizinin ardından kömürden üretilen enerjinin kullanımını uzatma konusunda Fransa, Almanya ve İngiltere ile birlikte diğer Avrupa ülkelerine katılıyor. Rusya, Alp dağları ülkesi Avusturya’ya yapılan saf benzin gönderimlerini azaltırken Avusturya'nın yakıt stoklama depoları ülkenin yıllık gereksiniminin yalnızca %39'unu karşılayabiliyor.

Avusturya'nın ikinci büyük kenti Graz'a ısıtma ile elektrik enerjisi sağlayan, ayrıca gaz yakıtlı kombine bir çevrim santraline de sahip olan Mellach istasyonu kapatıldıktan sonra Verbund firması, kömür santralini tesisin şebekesini hidrojen gazı ile güvenli bir biçimde besleyecek yöntem arayan araştırmacılar için bir merkez durumuna getirmişti.

Kış mevsimi gelmeden önce benzin stokları oluşturmak için 6,6 milyar Euro (9,6 milyar ABD Doları) ayırma sözü veren Avusturya makamları, konut sahiplerinin depolarını doldurmalarını gerektiren “kullan ya da kaybet” yasasını uygulamaya koyma planlarını yinelediler.

Sözkonusu durum, Almanya ile Rusya arasındaki bir savaş sonucunda boş kalan, Avrupa'nın kesinlikle en büyük yeraltı depolarından biri olan Gazprom PJSC'ye ait Haidach deposunu büyük olasılıkla kapsamayacak.

Kaynak: vergexpress
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü