BAE Çinli Kuruluşlarla Nükleer Enerji İş Birliği Anlaşmaları İmzaladı

08 Mayıs 2023

Birleşik Arap Emirlikleri'nin nükleer enerji sektörünün geliştirilmesinden sorumlu kuruluş olan Emirlikler Nükleer Enerji Kurumu (ENEC), düşük karbonlu nükleer enerjiyi artırmaya yönelik olarak Çinli nükleer enerji kuruluşlarıyla üç anlaşma imzaladı.

Bu yıl COP28 iklim zirvesine ev sahipliği yapacak olan ve 2050 net-sıfır hedefinin bir parçası olarak enerji ihtiyacının %6'sını nükleer enerjiden elde etmek isteyen BAE, daha önce Çin'in enerji geçiş planında kilit bir ortak olacağını ifade etmişti. ENEC tarafından yapılan açıklamada, imzalanan üç mutabakat zaptının (MoU) nükleer enerji operasyonları, yüksek sıcaklıklı gaz soğutmalı reaktörler, nükleer yakıt tedariki ve yatırımı konularını kapsadığını belirtildi. Mutabakat zabıtları, Çin'in Nükleer Güç Operasyonları Araştırma Enstitüsü, Denizaşırı Çin Ulusal Nükleer Şirketi ve Çin Nükleer Enerji Endüstrisi Şirketi ile imzalandı.

BAE halihazırda Arap dünyasının ilk çok üniteli çalışan nükleer enerji santralini inşa ediyor. Söz konusu Barakah Nükleer Enerji Santrali, BAE'nin pik enerji talebinin yaklaşık %25'ine eşdeğer, toplam 5.600 megavat (MW) kapasiteye sahip dört reaktöre sahip olacak.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü