Bakan, Şili'nin Yeşil Bakır Üretimini Artırmak için 150 Milyar ABD Doları’na Gereksinimi Olduğunu Söyledi

02 Eylül 2021

Şili Maden Bakanı Çarşamba günü (01/09/2021) Reuters'e yaptığı açıklamada, yerkürenin en büyük bakır üreticisi durumundaki ülkesinin bir yandan bakır üretimini artırırken diğer yandan çevreye verilen zararı azaltma yolundaki daha büyük planının parçası olarak 2050 yılına kadar bakır üretimi çıktısını neredeyse ikiye katlama hedefini gerçekleştirebilmesi için 150 Milyar ABD Doları kadar yatırıma gereksinimi olduğunu vurguladı.

Şili Enerji ile Madencilik Bakanı Juan Carlos Jobet, Salı günü (31/08/2021), ülkesinde üretilen bakırın izlenebilirliğini artırmayı, su kullanımını azaltmayı ve madencilik firmalarında çeşitliliği desteklemeyi amaçlayan yeni bir ulusal madencilik planının duyurusunu yaptı.

Eski bir kurumsal finansör olan Jobet, planı duyurmasından bir gün sonra Harvard’da katıldığı bir telekonferansta bakır ile lityum metallerine olan istem küresel olarak yükselirken Şili’yi maden üretiminin en üst noktasında tutmayı amaçlayan sözkonusu planın ayrıntılarını açıkladı.

Jobet, Şili'nin 2030 yılına kadar yılda 7 milyon ton, 2050 yılına kadar ise 9 milyon ton rekor düzeyde bakır üretmesini beklediğini, ancak ilk hedefe ulaşılmasının şu anda incelenmekte olan ve 74 milyar ABD Doları tutarında yatırım gerektiren 49 projeden oluşan bir listeye bağlı olduğunu dile getirdi. Bakan ayrıca, 2030 yılı üretim hedefini karşılamak için sözkonusu projelerin en az %70'inden sonuç alınması gerektiğini vurguladı.

Bakan, “İddialı bir hedef, ancak işimizi doğru yaparsak ulaşılabilir bir hedef." yorumunu da ekledi.

Kaynak: miningweekly.com
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü