Bakırın Fiyatı, ABD'nin Faiz Artırımı İyimserliğiyle 6 Haftanın En Yüksek Düzeyine Ulaştı

12 Ağustos 2022

Bakır fiyatları Perşembe günü (11/08/2022), ABD Merkez Bankası'nın faiz artışlarının hızını azaltacağına ilişkin bahislerin daha riskli varlıkların fiyatını yukarı çekmesi ile ABD Doları’nın değerini zayıflatmasıyla altı haftanın en yüksek düzeyine ulaştı.

Çarşamba günkü (10/08/2022) ABD verileri, enflasyonun doruk yapıyor olabileceğini, ekonomik etkinlik ve metal istemini boğabilecek oran artışlarına olan gereksinimi ise azaltabileceğini ortaya koydu.

Veriler, hisse senedi ile tahvillerdeki toparlanmanın devam edeceğine ilişkin yatırımcılar arasındaki inancı güçlendirdi, ancak diğer yandan Fed politika yapıcıları da fiyat baskıları tümüyle kırılana kadar politikayı sıkılaştırmaya devam edeceklerini dile getirdiler.

Londra Metal Borsası'nda (LMB), CMCU3 gösterge bakır fiyat endeksi, 1 Temmuz'dan (2022) bu yana en yüksek düzey olan 8.189 ABD Doları’na ulaşması sonrası Greenwich saatine göre 09:40'ta ton başına %0,8 oranında artışla 8.151,50 ABD Doları’na yükseldi.

Elektrik sektörü ile yapı sektöründe kullanılan metallerin fiyatları Temmuz ayı (2022) ortasındaki en düşük düzeyine göre %17 oranında artış gösterdi ancak yavaşlayan ekonomik büyüme ve yavaşlayan istem nedeniyle fiyatlar hala Mart ayında ulaştıkları doruk noktasına göre %25 oranında daha düşük durumda.

T-Commodity danışmanlık firması ortağı Gianclaudio Torlizzi, "En yüksek enflasyon tezi, başlıca metallerin fiyatlarını yukarı doğru itiyor." yorumunda bulundu.

Torlizzi, Çin'de sunumun sıkılaşacağı konusundaki belirtilerin bakırın fiyatını daha da yükselttiğini dile getirirken "Fiziksel göstergeler oldukça yükselişte. Ben bakır fiyatının yükselmeye devam edeceğini düşünüyorum.” diye de ekledi.
Çin borsalarındaki ve antrepolarındaki bakır stokları düşerken dışalım primleri Aralık ayından (2021) bu yana en yüksek düzeye ulaştı.

Çin'de otomobil satışları, korona salgını kısıtlamalarının hafifletilmesiyle Temmuz ayında (2022) arttı, ancak yılın ilk yedi ayındaki otomobil satışları yıllık bazda hala %2 oranında azalmış durumda.
Çin'in bakır katot üretimi Temmuz ayında (2022) çok az arttı.

Bununla birlikte, korona salgını nedeniyle vaka sayılarını önlemek amaçlı olarak Çin’in bazı kentlerinde yeni kısıtlamalar getirilmesi nedeniyle daha fazla kapanmaya gidilebilecek olması durumu piyasa üzerinde tehdit oluşturuyor.

Diğer metallerde fiyat durumları şöyle, LMB’de CMAL3 alüminyum gösterge fiyatı %0,4 oranında artışla ton başına 499,50 ABD Doları, CMZN3 çinko gösterge fiyatı %0,3 oranında düşüşle ton başına 3.599 ABD Doları, CMNI3 nikel gösterge fiyatı %2,8 oranında artışla ton başına 23.120 ABD Doları, CMPB3 kurşun gösterge fiyatı %0,1 oranında artışla ton başına 2.176 ABD Doları ve CMPB3 kalay gösterge fiyatı %0,3 oranında düşüşle ton başına 24.475 ABD Doları oldu.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü