Bakırın Fiyatı, Çin’de Bakıra Olan Talebin Güçleneceği Umutlarının Artması Ve ABD Doları’nın Zayıflamasıyla Yükseldi

25 Eylül 2023

Londra'da bakır fiyatları Çarşamba günü (20/09/2023), başlıca metallerin önde gelen tüketicisi durumundaki Çin'den gelen talep beklentilerinin artmasının ardından büyüyen bakır stoklarının baskısı ile yükseldi.

Londra Metaller Borsası (LMB) CMCU3 bakır endeksinde üç ay vadeli bakır fiyatı, resmi açık pazarda %0,5 oranında artışla metrik ton başına 8.334 ABD Doları’na yükseldi.

Enerji sektörü ile yapı sektöründe yoğun olarak kullanılan bakır metali, genel olarak dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin'deki tüketime, özel olarak ise krizden etkilenen konut sektörüne ilişkin endişelerin azalmaya başlamasıyla dört seanstan sonra ilk kez yükselişe geçti.

Amalgamated Metal Alım-Satım firmasının araştırma birimi başkanı Dan Smith, "Çin konut sektörünün kötü durumda olduğuna ilişkin hâlâ pek çok kanıt var, ancak diğer yandan genel olarak Çin’de ana metallere olan talep düzeyi oldukça iyi durumda, ayrıca ülkenin başlıca kentlerindeki konutların fiyatlarındaki keskin düşüş de hızını kaybetmeye başlıyor." yorumunda bulundu.

Geçen hafta altı ayın en yüksek düzeyine yükselen ABD döviz endeksinin gerilemeye başlaması, diğer para birimlerini elinde tutan alıcılar için fiyatı ABD Doları cinsinden belirlenen metalleri cazip duruma getirdi.

Bu arada Londra Metaller Borsası’nın (LMB) günlük verileri, borsaya kayıtlı MCUSTX-TOTAL adlı depo firmasının depolarındaki bakır stoklarının Temmuz ayı (2023) ortasından bu yana artış gösterdiğini ve başta New Orleans’taki depolarına olmak üzere gerçekleştirilmiş olan 6.100 tonluk teslimatın ardından 155.700 tonluk diğer bir teslimatla stokların geçen yılın Mayıs ayından bu yana en yüksek düzeye ulaştığını gösteriyor.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü