Bangladeş Bir Yol Ayrımında: Yabancı Yatırım Acilen Canlandırılmalı

21 Eylül 2024

2023'te Bangladeş'in net doğrudan yabancı yatırım girişi, 2022 yılında 3,5 milyar dolar iken %14'lük bir azalışla 3 milyar dolara düştü. 2021'den 2022'ye kadar %20,2'lik dikkate değer bir artışa rağmen, doğrudan yabancı yatırımlardaki müteakip düşüş, yabancı yatırımcıların önümüzdeki dönemde karşı karşıya olduğu değişkenliği gösteriyor.

Özellikle, 2023'te mevcut şirketler 2,20 milyar dolarlık kazançlarını yeniden yatırıma yatırdı. Bu toplam net doğrudan yabancı yatırım girişinin %73'ünü oluşturdu. Bu durum, Bangladeş'teki doğrudan yabancı yatırımın önemli bir kısmının yeni yabancı yatırımlardan ziyade mevcut yatırımcıların yeniden yatırımlarda bulunduğunu gösteriyor.

Bir yatırım bölgesi cazibesini artırmak için Bangladeş'in genel iş ortamını iyileştirmeyi amaçlayan çeşitli stratejik girişimler uygulaması gerekiyor. En önemli adım, bürokratik süreçlerin basitleştirilmesi ve yabancı yatırımcılar için tek elden hizmet sağlanması yoluyla düzenleyici çerçevenin daha etkin hale getirilmesi olmalıdır. Ayrıca enerji ve ulaşım başta olmak üzere altyapı projelerine yatırım yapmak da kritik önem taşıyor. Kamu-özel sektör ortaklıklarından yararlanmak, yabancı yatırımları desteklemek için gerekli tesislerin mevcut olmasını sağlayarak bu girişimlerin finansmanına yardımcı olabilir.

Kaynak: thediplomat
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel
Müdürlüğü