Başbakanlar, AB'nin Ukrayna Tahılına Tarifeleri Yeniden Getirmesi Gerekebileceğini Söylüyor

11 Nisan 2023

Polonya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan ve Slovakya başbakanları, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e Polonya hükümetinin internet sitesinde yayımladıkları bir mektupta, aralarında tahıllar, yağlı tohumlar, yumurta, kümes hayvanları ve şekerin de bulunduğu ürünlerdeki artışın ölçeğinin benzeri görülmemiş şekilde 2015'te 100'e ulaştığını söylediler.

Dünyanın en büyük tahıl ihracatçılarından biri olan Ukrayna, Rusya'nın Şubat 2022 işgalinin ardından Karadeniz limanlarını bloke etti, Avrupa Birliği ülkeleri Polonya ve Romanya üzerinden alternatif nakliye yolları buldu.

Lojistik darboğazlar, AB'de üretilenlerden daha ucuz olan büyük miktarlarda Ukrayna tahılının orta Avrupa eyaletlerinde sona ererek fiyatları ve yerel çiftçilerin satışlarını vurması anlamına geliyor.

Mektupta başbakanlar, Ukrayna ithalatının neden olduğu piyasa bozulmalarını sınırlamak için çeşitli önlemler alınması çağrısında bulundular, ancak bunlar başarılı olmazsa tarifeler ve tarife kotalarının yeniden getirilmesi gündeme gelebilir.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki "Ukrayna'yı destekleyelim, ancak bunu akıllıca yapalım ve her şeyden önce ülkenin ve Polonyalı çiftçilerin çıkarlarını ilk sıraya koyalım" dedi. Mektupta önerilen önlemler arasında, Ukrayna tahılının AB pazarlarında tükenmesini önlemek için AB ile Dünya Gıda Programı arasında ortak bir çözüm de yer alıyordu.

Çiftçilere yardım etmek için daha fazla fon ve Ukrayna'dan gelen malların taşınmasına yardımcı olmak için ulaşım altyapısının daha hızlı geliştirilmesi çağrılarını yinelediler.

Ayrıca, tarım ürünlerinin akışının hacmini ve yönünü düzenlemeye yardımcı olacak tarımsal ithalatla ilgili yasalarda değişiklik yapılması çağrısında bulundular.

Kaynak: thecattlesite
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü