Batarya Tedarikçisi Panasonic’in 2019 Karında Azalma Bekleniyor

10 Mayıs 2019

Elektrikli araçlar için batarya üreten en büyük firmalardan birisi olan Japon Panasonic firması, 2019 mali yılında karlarının azalmasını beklediklerini açıkladı. Elektrikli araç bataryalarını daha performanslı ve verimli hale getirmenin her geçen gün daha da maliyetli hale geldiği belirtiliyor.

Şirket yetkilileri işletme karlarının Mart 2020 yılına kadar olan dönemde %27 oranında bir düşüş kaydetmesini ve 2,7 milyar dolar civarında gerçekleşmesini bekliyorlar.

Panasonic firması birkaç yıl önce aldığı bir stratejik kararla, rekabetin zorlu, kar marjlarının düşük olduğu tüketici elektroniği pazarında çaba harcamak yerine, otomotiv sektöründeki kurumsal müşterilere yönelmeyi benimsemişti. Bu doğrultuda şirkette televizyon üretiminde çalışan mühendisler otomotiv birimine kaydırıldı ve bundan bir ölçüde verim elde edilse de, kurumsal müşterilere yönelme stratejisi şirkete beklendiği kadar hızlı bir getiri sağlamadı.

İcra Kurulu Başkanı Kazuhiro Tsuga, son üç yıldır ağırlıklı olarak otomotiv sektörüne odaklanarak sürdürülebilir ve istikrarlı bir karlılık ve büyümeyi hedeflediklerini fakat batarya üretiminin kendine has bir takım zorlukları olduğunu söyledi. Tsuga, özellikle AR-GE maliyetlerinin çok yüksek olduğunu ve büyük siparişleri kısa sürelerde yetiştirme konusundaki teknik yetersizlikler gibi sorunların da eklenmesiyle, hedefledikleri karlılık seviyelerine bir türlü ulaşamadıklarını söyledi.

Panasonic firması şu anda en büyük elektrikli araba üreticilerinden Tesla’nın da münhasır batarya tedarikçisi konumunda. Ancak sektörü yakından takip eden uzmanlar, Panasonic’in Tesla’ya bu ölçüde bağımlı olmasının ticari açıdan doğru olmadığını değerlendiriyorlar.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü