Batarya Üreticileri Fransa’nın Kuzey Bölgesini ‘Elektrik Vadisi’ne Dönüştürüyor

15 Mayıs 2023

Küresel batarya üreticileri, önceden sorunlu durumda olan Fransa’nın kuzey bölgesini 21. yüzyılın üretim merkezine, ayrıca yeni enerji teknolojisindeki önemli bir Avrupa kaynağına dönüştürüyor.

Tayvanlı batarya üreticisi Prologium, Cuma günü (12/05/2023), yerli çelik ile madencilik endüstrilerinin çöküşünün ardından onlarca yıl durgunluk içinde yaşamış olan birçok kasabanın bulunduğu Hauts de France bölgesinde yeni bir tesis kuracağını duyuran en son firma grubu oldu.

Dunkirk limanına yapılmakta olan 5,2 milyar Avro (5,7 milyar ABD Doları) tutarındaki yatırım, Belçika sınırında yer alan iyi karayolu ile liman bağlantılarına sahip bölgedeki rakip batarya üreticilerinin benzer girişimlerini izliyor.

Stellantis, Total Enerji ile Mercedes firmalarının ortaklığındaki Avrupalı otomotiv bataryaları üreticisi ACC firması, üretim tesisi kurmak için Billy-Berclau kasabasını seçerken Çin-Japonya ortaklığı Envision firması bölgesel merkez Lille'nin yaklaşık 30 km (20 mil) güneyindeki Douai'yi seçti.

Fransa merkezli Verkor firması da, tesis kurmak için bir derin deniz limanı olan Dunkirk'de karar kıldı.

Prologium firmasının uluslararası kalkınmadan sorumlu başkan yardımcısı, yeni fabrikalarının duyurusunu yaptığı Cuma günkü (12/05/2023) açıklamasında, "Kuzey Fransa'da batarya üretimi konusunda gelişmekte olan bir ekosistem olduğunu söylemek yerinde olur." yorumunda bulundu.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü