Beş Ayrı Finans Kurumu Hollanda-Maasdijk’deki Jeotermal Isıtma Tesisi Projesine Destek Verecek

21 Aralık 2022

Beş ayrı finans kurumu olarak BNG Bank, ING Bank, Cooperative Rabobank, Triodos Bank ile Asr Banka-Sigortacılık, Hollanda'nın Maasdijk kasabasında jeotermal ısıtma tesisi kurulması projesine finansman desteği sağlayacak. İlk kez bu kadar çok sayıda bankacı ile sigortacı firma bir jeotermal ısıtma tesisi kurulması projesine destek veriyor.

Daha net bir biçimde söylemek gerekirse finansal kuruluşlar proje için gerekli olan yaklaşık 115 milyon Avro tutarındaki toplam yatırım tutarının dörtte üçünü karşılayacaklar. Finansmanın %60-65 oranındaki bölümü projeye finansal kaynak oluşturmak amacıyla, %35-40 oranındaki bölümü ise ısıtma düzeneğinin yapımında kullanılmak üzere bölünmüş durumda. Maasdijk projesinde kullanılacak finansman modeli, önceden Geothermie Nederland kurluşunun üyeler toplantısı sırasında iyi bir finansman örneği olarak gösterilmişti.

Maasdijk jeotermal ısıtma tesisi projesi, Maasdijk ısı kooperatifi ile HVC arasında bir işbirliği kurumu olarak oluşturulmuş Aardwarmte Maasdijk tarafından geliştirilmekte. HVC firması 48 belediye ile 8 su idaresine ait enerji ile hammadde firması.

Yaklaşık 45 ila 60 megavatsaat kapasiteli olacak jeotermal ısıtma tesisi projesi, güneybatı Westland'in büyük bölümünde yaklaşık 70 seracılık firmasına ısı sağlayabilecek ya da 50.000 konutun ısınma gereksinimine eşdeğer ısı üretebilecek. Proje üç adet ikili jeotermal kuyu düzeninden oluşacak. İlk ikisi çoktan kazılmış olup 2900 metre derinlikte 90 santigrat derece sıcaklığa sahip su kaynağına ulaşılmış durumda.

HVC firmasından Michiel Kok, “Sözkonusu jeotermal proje gerçekten de standart dışı bir proje olduğu için projenin finansmanına birkaç taraf dahil oluyor, potansiyel riskler de böylece yayılmış oluyor.” yorumunu yaptı.

Kok ayrıca, “İlk kez beş ayrı finansal kurum bir jeotermal projeye dahil oluyor. Dolayısıyla bu hem özel hem de sevinilecek bir durum. Ek olarak finansmanı, üretim kaynağı olarak kullanmak üzere ve ısının seralara ulaştırılabilmesi amacıyla boru hattı altyapısının kurulması için olmak üzere ikiye ayırdık. Hollanda'daki diğer jeotermal ısı tesisi projelerini finanse etme konusunda geleceğe yönelik bir plan oluşturduğumuzu düşünüyorum.” diye de ekledi.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü