Biden, Enerji Maliyetlerini Düşürmeye Yönelik Plan Hazırlığı İçerisinde

01 Mart 2022

ABD Başkanı Joe Biden, 1 Mart’ta (01/03/2022) gerçekleştireceği ilk ulusa sesleniş konuşmasının bir bölümünde enerji ve taşımacılık ile ilgili maliyetleri düşürme planlarını özetleyerek tüketici fiyatlarını düşürmeye odaklanacak.

Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili, Biden'ın yapacağı yüksek profilli konuşmayı, enerji maliyetlerini düşürmek de içerisinde olmak üzere "ailelerin şu andaki yaşam maliyetlerini azaltacak özel ve pratik önlemleri" açıklamak amaçlı kullanacağını söyledi. Biden ayrıca Kongre'yi, firmalar ile varsıllar üzerindeki vergileri artıracak, rekabeti güdüleyecek, sağlıkla ilgili maliyetleri azaltacak yasaları geçirmeye çağıracak.

Konuşmada tüketici fiyatlarına odaklanma durumu, bir ölçüde yüksek benzin fiyatlarının etkisiyle Ocak ayında %7,5 ile son 40 yılın en yüksek düzeyine ulaşan ABD enflasyon oranlarına yönelik seçmen endişelerindeki yükselişin ortasında geldi. Biden, Demokrat Partili Batı Virginia senatörü Joe Manchin’in, enflasyonu yükseltebileceği ve bütçe açıklarını genişletebileceği gerekçesiyle muhalefet ettiği 1,85 trilyon ABD Doları tutarındaki "Daha İyiyi İnşa Etme Yasası’nı" yürürlüğe koyamadı.

Beyaz Saray, Biden'ın enerji maliyetlerini düşürmeyi planladığı önlemleri henüz ayrıntılandırmadı. ABD Başkanı aylardır Kongre üyelerinin iklim değişikliği ile temiz enerji için harcanacak 550 milyar ABD Doları kadar tutarı, askıda bekleyen Build Back Better yasa tasarısına eklemlemeleri için bekliyor. Sözkonusu harcamaların bir bölümü, örneğin elektrikli araçlar için yürürlükte olan federal vergi kredilerini genişleterek tüketicilere yarar sağlayabilir.

Biden'ın enerji maliyetlerini düşürme çabaları konusundaki diğer yakın dönemli seçenekler, Beyaz Saray'ın dile getirdiği üzere, ülkenin Stratejik Petrol Rezervleri’nden ek ham petrolün serbest bırakılmasına izin vermek olabilir. Başkan ayrıca, yılın geri kalanında benzin üzerindeki galon başına 18,4 ABD Doları tutarındaki vergiyi askıya almayı öneren Demokratların yasa tasarısına henüz ağırlık vermedi.

Joe Biden, konuşmasında ayrıca Beyaz Saray'ın küresel Korona salgınının başlamasından bu yana "önemli ölçüde arttığını" vurguladığı taşımacılık maliyetlerini düşürme çabalarını dile getirmeyi planlıyor. Yönetim, deniz taşımacılığında rekabeti teşvik etmeyi, endüstrinin gözetimini artırmayı, ayrıca limanlardaki tıkanıklığı hafifletmek için adımlar atmayı sürdürmeyi planladığını belirtmekte.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü