Biden’ın 232. Bölüm Çelik Tarifelerini Sürdürmesi Olası

08 Mart 2021

ABD’nin yeni atanan Ticaret Bakanı Gina Raimondo, MSNBC kanalına yaptığı açıklamada, önceki başkan Donald Trumph yönetimi tarafından çelik ile alüminyum dışalımına getirilen 232. Bölüm tarifelerinde yakın zamanda çok az değişiklik olabileceğinin işaretini vererek, tarifelerin yürürlükte kalmaya devam edeceğini söyledi. Raimondo, “Veriler, sözkonusu tarifelerin etkili olduğunu gösteriyor. Başkan Biden’ın dile getirdiği şey, tüm bu politikaların yönetimin tümü tarafından gözden geçirileceği ve hangisinin sürdürülmesinin mantıklı olduğuna karar verileceğidir.” yorumunda bulundu.
 
Trump, üç yıl önce ulusal güvenlik gerekçesiyle çelik dışalımına %25 ve iç pazara yönelik alüminyum sevkiyatlarına %10 vergi uygulaması getirirken, yeni vergilerin, yerli sanayinin batmasını önlemek için gerekli olduğu açıklamasını yapmıştı.
 
Ocak ayında, ABD’nin önde gelen çelik üreticilerini ve Birleşik Çelik İşçileri sendikasını temsil eden endüstri grupları, Biden’ı çelik tarifelerini sürdürmeye zorlamış,  tarifeleri yerli endüstrinin hayatta kalabilmesi için olmazsa olmaz biçiminde nitelendirmişlerdi. Diğer yandan ise, çelikten yapılma ürün imalatçıları, Meksika ile Kanada’dan Avrupa Birliği ile Japonya’ya kadar ticari ortaklarıyla olan işlerine zarar verdiği ve ticari ilişkilerini bozduğu gerekçesiyle tarifelere son verilmesi çağrısında bulunmuşlardı. Çoğu nihai ürün çelik üreticisi, tarifelerin, hammadde maliyetlerinde artışa yol açarken karlarını azaltmasından şikâyet etmekte. Başlıca çelik firmaları, vergilerin, firmalarını fiyatları indirme eğiliminde olan yurtdışı alımlardan koruduğuna vurgu yapıyor. Bununla birlikte, çelik sektörü, iç pazardaki çelik fiyatlarını rekor düzeylerde tutmak için üretimi bilerek kısarken,  üretim kısıntısı son kullanıcıların, gereksinimlerini karşılamak için dışalıma yönelmelerine yol açabilir.
 
Kaynak: Steelguru
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü