Bilim İnsanları: AB, İyi Dizayn Edilmiş Bir Ortak Tarım Politikası ile Biyoçeşitlilik Hedeflerini Yakalayabilir

27 Mayıs 2021

Ortak Tarım Politikası (OTP) reformu müzakerelerinin öncesinde, Almanya’dan bir araştırma ekibi Avrupa Komisyonu ile birlikte yaptığı bir çalışma kapsamında, OTP'de önerilen çevresel önlemlerin - Yeşil Mimari olarak adlandırılan - biyoçeşitlilik için nasıl daha etkili hale getireceğine dair bulgularını sundular.

Biyoçeşitlilik ve çevre araştırmacısı Guy Pe'er, "Yeşil Mimarinin biyolojik çeşitliliği etkili bir şekilde koruyup destekleyemeyeceği ve teşvik edip edemeyeceği, ayrıntılara, yani enstrümanların gerçekte ne kadar etkiye sahip olduğuna bağlı olacaktır" dedi. Avrupa Komisyonu Tarım Komiseri Janusz Wojciechowski ise, "OTP ve biyoçeşitlilik konusunda kimse işimizin bittiğini söyleyemez" dedi ve OTP'nin "genel sürdürülebilirliğe - çevresel, ekonomik ve sosyal" etkili ve verimli bir katkı yapması gerektiğini vurguladı.

Bu hafta, Avrupa Parlamentosu, AB27'yi temsil eden Bakanlar Konseyi ve Komisyon, 2020 sonrası OTP'deki üçleme son aşamasına girerken, gelecekte AB'nin tarım sübvansiyonlarının nasıl tasarlayacağı konusunda görüşmektedir. Biyoçeşitlilik açısından tartışılan tedbirler arasında hayvan refahı ve çiftçilerin CAP ödemeleri alabilmek için karşılaması gereken çevre ile ilgili gelişmiş koşulluluk standartları yer alıyor. Ayrıca, çiftçilere yapılan doğrudan ödemelerin bir kısmını ek çevresel önlemlere bağlamayı amaçlayan “eko-planlar”, neyin çevre dostu tarım uygulamaları olarak sayıldığını tanımlamada üye devletlere önemli bir alan bırakacak şekilde ayarlanmıştır.

Kaynak: Euractiv
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü