Bir Araştırmaya Göre Küresel Kömür Endüstrisi, Küresel Boyutta Enerji Geçişi Nedeniyle Bir Milyon İş Kaybıyla Karşı Karşıya

11 Ekim 2023

Salı günü (10/10/2023) yayınlanan bir araştırmaya göre, fosil yakıtların aşamalı olarak sonlandırılması konusunda herhangi bir söz verilmemiş olmasına karşılık küresel kömür endüstrisi 2050 yılına kadar yaklaşık bir milyon kişiyi işten çıkarmak zorunda kalabilir. Bu konuda Çin ile Hindistan en büyük kayıplarla karşı karşıya.

Emek yoğun işgücüyle çalışan yüzlerce madenin önümüzdeki yıllarda kullanım ömürlerinin sonuna gelmeleri, ayrıca tüm yerkürede ülkelerin kömürü daha temiz, düşük karbonlu enerji kaynaklarıyla değiştirme yoluna girmeleri nedeniyle kapanmaları bekleniyor.

Ancak, ABD merkezli düşünce kuruluşu Küresel Enerji Gözlemcisi (Global Energy Monitor-GEM), kapanması olası kömür madenlerinin çoğunda "madenin işletim ömrünü uzatmak ya da kömür sonrası ekonomiye geçişini yönetmek konusunda herhangi bir planlamanın olmadığı" uyarısında bulundu.

GEM'in Küresel Kömür Madenciliği İzleme Projesi yöneticisi Dorothy Mei, tüm yerkürede ülke yönetimlerinin, kömür madeni işçilerinin enerji geçişlerinden zarar görmemesini sağlayacak planlamalar yapmaları gerektiğini belirtti.

GEM, tüm yerküre genelinde yaklaşık 2,7 milyon toplam işgücünü kapsayan 4.300 işler durumdaki kömür madeni ile açılması önerilen kömür madeni projesini inceledi. İnceleme sonucunda, 2035 yılından önce işletimleri durdurulacak olan madenlerde 400.000'den fazla işçinin çalışmakta olduğu belirlendi.

GEM'in öngörülerine göre, küresel ısınmayı 1,5 °C'de sınırlayabilmek için kömür yakıtının kullanımını aşamalı olarak azaltma planlarının uygulanması durumunda yerküre çapında yalnızca 250.000 madenciye (küresel madencilik sektöründeki bugünkü toplam işgücünün %10'undan daha azı) gereksinim duyulacak.

Yine GEM'in öngörülerine göre Çin, yerkürenin en büyük kömür endüstrisine sahip ülkesi olarak günümüzde topraklarındaki kömür madenciliği sektöründe 1,5 milyondan fazla kişiye iş sağlıyor. 2050 yılına kadar tüm yerkürede kömür madenciliği sektöründe gerçekleşmesi beklenen bir milyon iş kaybının 240.000'den fazlası tek başına Şanghay eyaletinde gerçekleşecek.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü