Bir Araştırmaya Göre Tüm Yerkürede Güneş Santralleri Rekor Düzeye Ulaştı

30 Temmuz 2019

Wood Mackenzie Danışmanlık Şirketi (Wood Mackenzie, kimyasal madde, yenilenebilir enerji, metal, madencilik konularında küresel anlamda çalışan Edinburg-İngiltere merkezli araştırma ve danışmanlık şirketidir. Ç.N.). Perşembe günü (Bugün Ç.N.) açıkladığı raporunda bu yıl Avrupa ve Amerika’daki pazarların gelişmesi ile birlikte Hindistan ve Vietnam’daki hızlı büyümenin de etkisiyle yeni güneş enerjisi santrallerinin rekor düzeye ulaşacağını bildirdi.

Geçen yıl, yeni kapasite kurulumu, büyük oranda, yeni projeler için tarife garantili sübvansiyonları sonlandıran dünyanın en büyük güneş enerjisi pazarı Çin ekonomisindeki yavaşlama nedeniyle biraz düşmüştü.

Wood Mackenzie analistleri raporlarında, “Piyasa şimdi güçlü bir büyüme yörüngesine döndü. 2018 yılındaki yavaşlama yalnızca kısa süreli bir engeldi. 2020’lerin başına kadar enerji santrallerinin yıllık kurulumunun her bir yıl için ortalama 125 GW dolayında olmasını bekliyoruz.” yorumunda bulundu.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı tarafından bu yılın başında yapılan ayrı bir çalışmaya göre ise karalardaki rüzgâr ve güneş santralleri tarafından üretilen elektriğin maliyeti önümüzdeki yıl sürekli biçimde herhangi bir fosil yakıt kaynağının maliyetinden daha ucuz olacak.

Kaynak: Reuters  web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü