Bir Çalışmaya Göre Enerji Sektörü Kaynaklı CO2 Salınımı Geçen Yıl %2 Oranında Geriledi

09 Mart 2020

Bir çalışmanın Pazartesi günü (Bugün) gösterdiği verilere göre, geçen yıl Avrupa’da ve ABD’de kömür kullanımının azalması nedeniyle enerji sektörü kaynaklı karbon salınımı %2 oranında düştü, sözkonusu düşüş 1990 yılından bugüne görülen en büyük düşüş.

İklim konusunda bağımsız düşünce kuruluşu Ember’in (Ember, küresel elektrik üretiminde kömürden temiz enerjiye geçişi hızlandırma hedefine odaklanmış bağımsız bir iklim düşünce kuruluşudur. Merkez ofisi İngiltere’nin başkenti Londra’dadır. Ç.N.) yaptığı araştırmaya göre, kömür yakıtlı elektrik enerjisi üretimi tüm yerküre genelinde %3 oranında geriledi, sözkonusu üretim düşüşü de aynı salınım düşüşündeki gibi 1990 yılından bu yana görülen en büyük düşüş. Avrupa’da temiz enerjiye geçiş nedeniyle enerji üretiminde kömür kullanımındaki gerileme %24 olarak gerçekleşirken ABD’de kömürden daha rekabetçi olan gaza geçiş nedeniyle gerileme %16 oranında kaldı.

Ne var ki, tüm yerkürede kömür yakıtlı enerji üretiminin yarısından sorumlu olan Çin’in sözkonusu bu enerji üretimindeki rakamı genel gidişin tersine artış gösterdi.

Raporda, geçen yıl kömür kullanımındaki düşüşün ve yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişin, genel olarak ucuz gaz, Japonya ve Güney Kore’de nükleer santrallerin yeniden devreye girmesi ve elektrik istemindeki gerileme gibi etkenler tarafından desteklenmesinden kaynaklandığı belirtiliyor.

1,5 santigrat derecelik bir ısınma sınırında kalınabilmesi için kömürden enerji üretiminin yılda %11 oranında gerilemesi gerekiyor.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü