Bir Habere Göre Endonezya, Nikel Ergitme Tesislerinin Gelişimini Sınırlama Planlarını Ayrıntılarıyla Açıkladı

13 Ocak 2023

Cuma günü (13/01/2023) Endonezya devlet haber ajansı Antara, ülkenin yatırım bakanının açıklamalarından alıntı yaparak, yeni fabrikaların yüksek değerli ürünler üretmesi ile üretim sürecinde yeşil ilkeleri izlemesini sağlamak amacıyla Endonezya'nın, topraklarındaki nikel ergitme tesislerinin yapımını sınırlayacağını bildirdi.

Endonezya Yatırım Bakanı Bahlil Lahadalia, çalışmakta olan birçok dökümhanenin an olarak nikel, pik demir ya da ferronikel ürettiğine vurgu yaparak, elektrikli taşıt araçlarında kullanılan pillerin girdisi de içerisinde olmak üzere Endonezya'nın, katma değeri daha yüksek gereçler üretmek amacıyla ülkedeki metal cevheri rezervlerini kullanmaya öncelik vermesi gerektiğini dile getirdi.

Bakan Lahadalia’nın "Üretim zincirinde artık %80’le %100 arasında bir katma değerle aşağı akışı zorlamayı yeğliyoruz." açıklamasını yaptığı aktarıldı.

Pik demir ile ferronikel genel olarak %40 oranına kadar nikel içermekte.

Endonezya, sınırları içerisinde nikel ergitme sektörünün gelişmesini sağlamak amacıyla 2020 yılında işlenmemiş nikel cevheri dışsatımını yasaklamıştı.

Endonezya ülke yönetimi, Endonezya’nın geçen yılki işlenmiş nikel ürünleri toplam dışsatım değerinin 30 milyar ABD Doları, diğer deyişle dört yıl önceki toplam nikel dışsatım değerinin on katı olduğunu açıkladı.

Endonezya'daki ergitme tesisleri enerji kaynağı olarak genellikle kömürü kullanıyor, Endonezyalı Bakan, daha fazla ayrıntı vermeden yeni ergitme tesislerinin yeşil enerji ile çalıştırılması gerektiğini söyledi.

Bakan Lahadalia, "İleriye dönük olarak, yeşil enerjiye yönelmeyen ergitme tesislerinin gelişimini sınırlayacağız." bilgisini iletti.

Bakan, izleyeceklerini dile getirdiği politikanın nasıl gerçekleştirileceği konusunda bir zaman çizelgesi açıklamazken Endonezya Yatırım Bakanlığı ise konuyu yorumlamaları ile ilgili sorulara hemen yanıt vermedi.

Önceden, Endonezya Enerji Bakanlığı’ndan bir yetkili, ergitme tesisi yapımında herhangi bir kısıtlama olmaması durumunda Endonezya'nın yüksek kaliteli nikel cevheri rezervlerinin yalnızca yirmi yıldan az bir sürede tükeneceğini belirtmişti.

Ondan daha önce ülke yönetiminden bir yetkilinin yaptığı bir açıklamaya göre ise 2021 yılı bilgileriyle Güneydoğu Asya’nın en büyük ekonomisi olan Endonezya’da 15 nikel ergitme tesisi bulunmakta.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü