Birleşik Arap Emirlikleri, Petrol Endüstrisinin “Düşüş Çizgisinde” Olduğuna İnanıyor

07 Kasım 2022
OPEC kartelinin ağır toplarından Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), ham petrolün uzun dönemde "düşüş çizgisinde" olduğunu belirtiyor.

BAE Enerji Bakanı Suhail Al-Mazrouei, Bloomberg tarafından düzenlenen ADIPEC enerji konferansında yaptığı konuşmada "Petrolün sonsuza kadar aynı konumda kalacağını varsaymak iyimserlik olur." yorumunda bulundu.

OPEC'in en etkili üye ülkelerinden biri olup büyük bir ham petrol dışsatımcısı olan BAE’nin enerji konusunda yetkili Bakanı durumundaki Al-Mazrouei "Ne kadar savunursak savunalım petrol düşüş çizgisine girmiştir." diye de ekledi.

OPEC, içinde bulunduğumuz haftanın başında, ADIPEC enerji konferansında petrol isteminin 2045 yılına kadar artmaya devam edeceğini öngördüğü Yerküre Petrol Görünümü Yıllığı’nın sunumunu yaptı. Kartel, petrolün 2045 yılına kadar %29 ile enerji dağılımında en büyük payı almaya devam edeceğini belirtti. OPEC’e göre kömür dışında tüm ana yakıt türleri, 2045 yılına kadar istem artışı görecek. Ayrıca OPEC, bunların yanısıra küresel petrol sektörünün 2045 yılına kadar yukarı, düz ile aşağı yönlü akışta 12,1 trilyon ABD Doları kadar kümülatif yatırıma gereksinimi olacağını dile getirdi ki sözkonusu rakam her yıl 500 Milyar ABD Doları’nın üzerinde yatırıma karşılık geliyor. 

OPEC'in petrol istemine ilişkin iyimser yaklaşımı, 2030’lu yılların başlarını petrol isteminin doruk noktası olarak gören diğer öngörücüler ile analizcilerin öngörüleriyle çelişiyor.

Enerji geçişinin ve 2050 yılına kadar net sıfır karbon salınımının savunucusu durumundaki Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), geçen hafta kendi yerküre enerji görünümü raporunda Ukrayna’daki savaşın başlamasıyla izlenen politikalar ve alım satım akışındaki değişikliklerin ivme kazandırdığı fosil yakıt tüketiminin, içinde bulunduğumuz on yılda ya tepe noktasına ulaşacağını ya da düz bir çizgi izleyeceğini dile getirdi. UEA, 2022 Yılı Yerküre Enerji Görünümü Raporu’nda, Ajansın hazırladığı Yerküre Enerji Görünümü senaryosunun bugüne kadar ilk kez güncel devlet politikaları ile düzenlemelerini temel aldığını dile getirirken herbir fosil yakıt için küresel istemin tepe noktasına varacağı ya da düz bir çizgi izleyeceği öngörüsü taşıdığını belirtti.

Ajansın son öngörülerine göre daha önce yükselmeye devam edeceği beklenen küresel doğal gaz istemi bile, 2030 yılı dolaylarında doruk noktasına ulaşacakları öngörülen küresel kömür istemi ile küresel petrol istemine katılabilir.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü