Birleşik Arap Emirlikleri’nin Masdar Kentinde Ülkenin Jeotermal Enerji İle Çalışan İlk Soğutma Tesisi Faaliyete Geçti

06 Aralık 2023

Abu Dabi Ulusal Petrol Firması ADNOC ile Ulusal Merkezi Soğutma Firması PJSC, Körfez Bölgesi'nde jeotermal enerjiden yararlanan ilk bölgesel soğutma projesi olan G2COOL’un faaliyete geçtiğini duyurdu. Jeotermal enerji kullanan soğutma tesisi günümüzde Birleşik Arap Emirlikleri'nin Abu Dabi Emirliği’nde sürdürülebilir kent topluluğu olup aynı zamanda birinci sınıf ticari serbest bölge ve teknoloji merkezi olan Masdar kentinin soğutma gereksiniminin %10'unu karşılamakta.

İki firma birkaç ay önce 90 santigratı aşan sıcaklık ile saniyede yaklaşık 100 litre akış hızına sahip iki jeotermal kuyuda başarılı sonuçlanan kuyu denemeleriyle planlamış oldukları jeotermal enerjili soğutma projesinde atılım gerçekleştirdiklerini duyurmuştu.

Faaliyete geçirilmiş olan iki jeotermal kuyu, İzlanda’nın Reykjavik Jeotermal firması ile ortaklaşa geliştirilmiş olan proje kapsamında 2009 yılından 2010 yılına kadar olan süreçte açılmıştı. Jeotermal teknolojileri ile bölgesel soğutma teknolojilerindeki ilerlemelerin yanı sıra Masdar kentindeki gelişmeler, ortakları projeyi yeniden ele almaya yönlendirdi.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü