Birleşik Krallık, 30 Yıldan Sonra İlk Kez Bir Kömür Madenine Onay Verirken İklimin Korunması Konusundaki Baskıları Zayıflattı

09 Aralık 2022

Birleşik Krallık, 30 yılı aşkın bir süreden sonra ilk kez yeraltı kömür madeninin açılmasını onaylarken onayladığı projeyi iddialı iklim hedeflerine ulaşmada geriye doğru bir adım olarak gören iklim savunucularının tepkisini göze aldı.

Arazilerin Düzleştirilmesi, Konutlaşma ve Topluluklar Dairesi Çarşamba günü (07/12/2022) yaptığı açıklamada Kuzey İngiltere Whitehaven'daki Woodhouse Colliery yeraltı madeni projesinin devam edebileceğini duyurdu. Madeni işleten West Cumbria Madencilik firması, çıkarılan kömürü öncelikle çelik üretiminde kullanılmak üzere denizaşırı alıcılara satmayı planlamakta.

Bir bakanlık sözcüsü e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, "Devlet Bakanı, bağımsız planlama müfettişi tarafından önerildiği üzere Cumbria'da yeni bir metalürjik kömür madeni işletimi için planlama izni vermeyi kabul etti.” bilgisini iletti. Sözcü ayrıca, "Madenin, çalışmalarında net sıfır karbon salınımında olması hedeflenirken yerel istihdama ayrıca daha büyük bir ekonomiye katkıda bulunması bekleniyor." diye de ekledi.

Birbirini izleyen ülke yönetimleri tarafından iki yıl boyunca değerlendirilmesi sonrası alınan karar, İngiliz iklim savunucularının temiz iklime ulaşma konusunda kazandıkları ivmeye darbe olurken İskoçya'da düzenlenmiş olan Birleşmiş Milletler İklim Toplantısı’nda (COP26) en kirli yakıt olarak tanımlanan kömürün "aşamalı olarak azaltılmasına" yönelik küresel anlaşmanın önemli bir adım olduğunun dile getirilmesinin ardından geldi. COP26 Başkanı Alok Sharma, Cumartesi günü (03/12/2022) yaptığı açıklamada, Cumbria’daki kömür madeninin onaylanmasının iklim değişikliği konusunda lider durumdaki "Birleşik Krallık’ın zorluklarla kazanılmış uluslararası saygınlığına zarar vereceği” yorumunu yaptı.

Lancaster Üniversitesi'nden enerji ile iklim yönetişimi profesörü Rebecca Willis, "Bu madenle ilgili hiçbir ticari durum ya da bilimsel gerekçe yok.” yorumunda bulunurken "Maden, Birleşik Krallık'ın iklim belgelerine zarar verecek, ayrıca Cumbria'daki insan topluluklarının çok az işine yarayacak.” diye de ekledi.

Maden, önceden, 2020 yılında yerel parlamento tarafından onaylanmış, yerel Parlamento Üyesi Trudy Harrison tarafından da desteklenmişti. Maden projesinin savunucuları, projenin 500 ayrı iş dalı için destek oluşturacağını, bazı dışalım gereksinimlerini de ortadan kaldıracağını dile getiriyorlar, diğer yandan kömürün Birleşik Krallık’ta kullanımını zorlaştıran yüksek kükürt içerdiği konusunda endişeler de dile getiriliyor.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü