Birleşik Krallık AB’den Dondurulmuş Et Ticaretinde 3 Aylık İlave Kanuni Süre İstedi

24 Haziran 2021

İngiltere, Avrupa Birliği'nden anakara Birleşik Krallık'ta üretilen sosis gibi dondurulmuş et ürünlerinin Kuzey İrlanda'da satılmaya devam edilip edilemeyeceği konusundaki anlaşmazlığın çözülmesi için üç ay daha süre istedi. Reuters, geçen yıl üzerinde anlaşmaya varılan Brexit sonrası ticaret kuralları uyarınca hazırlanan protokol kapsamında Kuzey İrlanda’nın gümrük işlemleri kapsamında AB'nin bir parçası olarak muamele gördüğünü bildirdi.

İngiltere, AB'ye göre İngiltere anakarasından gelen dondurulmuş etin artık Kuzey İrlanda'da satılmaması gerektiği anlamına gelen Brexit'ten sonra AB gıda güvenliği kurallarına uymayı taahhüt etmedi. Anlaşmazlık, İngiltere'nin geçen hafta sonu G7 devlet başkanlarının bir toplantısına ev sahipliği yapmasıyla alevlendi. Dışişleri Bakanı Dominic Raab, AB'nin Kuzey İrlanda'ya Birleşik Krallık'ın ayrılmaz bir parçası değilmiş gibi davranmaya çalıştığını söyledi.

İngiliz yapımı sosis ve diğer dondurulmuş et ürünlerine yönelik yasak 30 Haziran'da yürürlüğe girecek, ancak İngiltere daha iyi bir çözüm bulmak için 30 Eylül'e kadar erteleme istedi. AB, üç aylık bir gecikme talebini dikkate alacağını söyledi.  Ancak, uzun vadeli tek çözümün İngiltere’nin geçen yıl kabul edilen anlaşmanın şartlarına tam olarak uyması olduğunu yineledi. Avrupa Komisyonu sözcüsü, "Protokolün alternatifi yok" dedi. Sözcü, Komisyon Başkan Yardımcısı Maros Sefcoviç'in İngiliz mevkidaşı David Frost ile mümkün olan en kısa sürede bir görüşme ayarlayacağını da sözlerine ekledi.

Kaynak: thecattlesite
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü