Birleşmiş Milletler, Küresel Fosil Yakıt Üretim Planlarının İklim Hedeflerinin Çok Üzerinde Olduğunu Söylüyor
08 Kasım 2023Birleşmiş Milletler (BM), 2030 yılında küresel fosil yakıt üretiminin, Paris Anlaşması kapsamında belirlenen iklim hedeflerinin karşılanmasıyla tutarlı olduğu düşünülen seviyelerin iki katından fazla olacağını tahmin ediyor.
BM Çevre Programı (UNEP) tarafından hazırlanan rapor, COP 28 toplantısı öncesinde, fosil yakıt üretimindeki azalma ile iklim hedeflerine ulaşmak için gereken miktarlar arasındaki açığı değerlendiriyor. Stockholm Çevre Enstitüsü’nden (SEI) bilim insanı ve raporun baş yazarı Ploy Achakulwisut, fosil yakıtlardan aşamalı olarak çıkılmasının, COP 28’de müzakere edilecek en önemli konulardan birisi olduğunu ve ülkelerin 1,5°C hedefini canlı tutmak için tüm fosil yakıtlardan aşamalı olarak vazgeçme taahhüdünde bulunmalarına ihtiyaç olduğunu belirtti.
Bilindiği üzere, Paris Anlaşması ile ülkeler, ortalama sıcaklık artışlarını sanayi öncesi seviyelere göre 2°C’nin altına indirmek ve hatta 1,5°C ile sınırlamaya çalışmak gibi uzun vadeli bir taahhütte bulundular.
Bilim insanları, iklim hedeflerine ulaşmak için fosil yakıt kullanımının azaltılması gerektiğini söylese de ülkeler kömür, doğal gaz veya petrol kullanımının belirli bir tarihe kadar aşamalı olarak azaltılması konusunda herhangi bir uluslararası anlaşmaya varmış değil.
Küresel fosil yakıt üretiminin %82’sini ve tüketimin %73’ünü oluşturduğu belirtilen ve aralarında Avustralya, Çin, Norveç, Katar, İngiltere, BAE ve ABD gibi ülkelerin yer aldığı 20 büyük fosil yakıt üreticisinin, önümüzdeki döneme ilişkin üretim planlarının analiz edildiği raporda, söz konusu ülkelerin 2030 yılındaki üretimlerinin 1,5°C hedefi ile tutarlı olandan yaklaşık %110, 2°C ile tutarlı olandan ise %69 daha fazla olacağı tahmin ediliyor.
Raporda, 20 ülkeden hiçbirinin 1,5°C hedefi doğrultusunda kömür, petrol ve gaz üretimini azaltma taahhüdünde bulunmadığını, bununla birlikte bu ülkelerden 17’sinin net sıfır emisyona ulaşma sözü verdiği, ancak çoğunun fosil yakıt üretimini teşvik etmeye, sübvanse etmeye, desteklemeye ve planlamaya devam ettiği belirtildi.
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü