Birleşmiş Milletler, Sera Gazları Konsantrasyon Artışları Konusunda Taahhütlerin Gerçekleştirilmesi İçin Zamanın Azaldığını Belirtti

28 Ekim 2022

Birleşmiş Milletler’in hava ajansı yaptığı açıklamada, sera gazı konsantrasyonlarının geçtiğimiz yıl ortalamanın üzerine çıkarak yeni rekorlara ulaştığını ve ülkelerin küresel sıcaklık artışlarını sınırlamak için gereken dönüşümsel değişiklikleri yapması için zamanın tükenmekte olduğu uyarısında bulundu.

Üç sera gazının (karbon dioksit, metan ve azot oksit) atmosferik konsantrasyonundaki artışlar, son on yıldaki ortalama artışı geride bırakarak yeni rekor seviyeye geldi. Ana sera gazı- karbondioksit konsantrasyonları 415.7 düzeyine tırmanarak en az 3 milyon yıl önce, Dünya'nın çok daha sıcak olduğu zamandan beri görülmeyen bir noktaya ulaştı. Sera gazı – karbondioksit oranlarında yaşanan tırmanış kayıtların başladığı 1983'ten bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti.

Söz konusu raporda, ülkelerin koşullu taahhütleri tam olarak uygulaması durumunda beklenen ısınmayı 2,4 derecelik bir artışla sınırlanabileceği, koşulsuz taahhütlerin ise 2,6 derecelik bir artışa yol açabileceği belirtildi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü