BM COP28 İklim Zirvesinde Üzerinde Uzlaşıya Varılan Anlaşma Taslağı Fosil Yakıtlardan Uzaklaşma Çağrısında Bulunuyor

14 Aralık 2023

Dubai'de düzenlenen COP28 iklim zirvesinde üzerinde uzlaşıya varılan yeni anlaşma taslağı, bazı uzmanlar tarafından fosil yakıt çağının kapanışının başlangıcı olarak anılırken, fosil yakıtlardan geçişe eşi benzeri görülmemiş bir şekilde değiniyor. Ancak, anlaşma dünyaya kömür, petrol ve gazı aşamalı olarak kaldırma çağrısında bulunmazken fosil yakıtların 2050'den sonra bile kullanılmaya devam etmesine izin verecek boşluklar içeriyor.

Tartışmaya devam edebilecek olan taslak, ülkelere iklim kirliliğini azaltmaya yönelik küresel çabalara uygun gördükleri şekilde kolektif olarak katkıda bulunma konusunda çağrıda bulunurken, ülkelere sekiz farklı seçenek sunuyor. Sunulan çözümlerden biri enerji sistemlerinde fosil yakıtlardan uzaklaşmak ve 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşmak için önümüzdeki on yılda eylemleri hızlandırmak olarak öne çıkıyor. Ülkelerin bunun yerine yenilenebilir enerjiyi üç katına ve enerji verimliliğini iki katına çıkarmak gibi küresel bir hedefe katkıda bulunmak da dâhil olmak üzere başka seçenekleri tercih edebileceği belirtiliyor.

İklim savunucuları ve politika uzmanları, iklim krizinin ana itici gücü olan fosil yakıtlardan uzaklaşma çağrısını memnuniyetle karşılarken, bunun ülkelere kömür, petrol ve gazdan vazgeçme planları yapmaları için bir sinyal gönderdiğini ve bu on yılın eylem için kritik olduğunu kabul ettiklerini ifade etti.

Kaynak: CNN
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü