BM, Gelişmiş Ülkeleri Uyum Finansmanını Artırmaları Konusunda Uyarıyor

03 Kasım 2023

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından yayınlanan “Uyum Açığı Raporu 2023: Yetersiz Finansman, Yetersiz Hazırlık” başlıklı rapora göre, iklim değişikliğine uyum konusundaki ilerlemenin, artan iklim değişikliği etkilerine yetişmek için hızlanması gerekirken yavaşladığını ortaya koyuyor.

Uyum eylemlerinin planlanması, finansmanı ve uygulanmasındaki ilerlemeyi inceleyen rapor, gelişmekte olan ülkelerin uyum finansmanı ihtiyaçlarının, uluslararası kamu finansmanı akışlarından 10-18 kat daha büyük olduğunu ortaya koyuyor. Bu, iklim finansman açığının bir önceki tahminden %50 daha fazla olduğu anlamına geliyor.  

Gelişmekte olan ülkelerde, yerel uyum önceliklerini uygulamak için ihtiyaç duyulan uyum finansmanının yıllık 387 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Bu ihtiyaca rağmen, gelişmekte olan ülkelere yönelik çok taraflı ve iki taraflı kamu uyum finansmanı akışlarının 2021’de %15 düşüşle 21 milyar dolara gerilediği belirtiliyor.

Artan uyum finansmanı ihtiyaçları ve aksayan akışlar sonucunda mevcut uyum finansmanı açığının şu anda yılda 194 milyar ila 366 milyar dolar arasında olduğu tahmin ediliyor. Buna ek olarak, uyum planlaması ve uygulamasının da durağan seyrettiği ifade ediliyor.

Gelişmiş ülkeler, 2009 yılında, azaltım ve uyum çabalarına yardımcı olmak amacıyla, gelişmekte olan ülkelere 2020 yılına kadar iklim finansmanı konusunda yılda 100 milyar dolar fon sağlamayı taahhüt etmişti.

Kaynak: UNEP
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü