BM Genel Sekreteri António Guterres Başkanlığında Sanal İklim Zirvesi Gerçekleşti

18 Aralık 2020

BM Genel Sekreteri António Guterres Cumartesi günü sanal bir iklim zirvesindeki açılış konuşmasında dünya liderlerini, yıkıcı küresel ısınmadan kaçınmak için harekete geçmeyi teşvik etmek üzere ülkelerinde bir iklim acil durumu ilan etmeye çağırmıştır.

Paris Anlaşması'nın onaylanmasından beş yıl sonra, 70'den fazla dünya lideri, ülkeleri küresel ısınma emisyonları konusunda daha sıkı önlemler almaya teşvik etmek üzere sanal olarak bir araya gelmiştir.

Guterres, “Dramatik bir acil durumla karşı karşıya olduğumuzu kimse inkar edebilir mi? Bu nedenle bugün, dünyanın dört bir yanındaki tüm liderleri, karbon nötrlüğü sağlanana kadar ülkelerinde İklim Acil Durumu ilan etmeye çağırıyorum" demiştir. Guterres, dünya genelinde mevcut taahhütlerin sıcaklık artışlarını sınırlamak için "yeterli olmaktan uzak" olduğunu da sözlerine eklemiştir.

Guterres, "Şimdiye kadar, G20 üyeleri, fosil yakıt üretimi ve tüketimiyle bağlantılı sektörlere, düşük karbonlu enerjiye göre %50 daha fazla teşvik ve kurtarma paketleri harcıyorlar" demiştir. “Bu kabul edilemez. COVID kurtarma için gereken trilyonlarca dolar, gelecek nesillerden ödünç aldığımız paradır. Bu kaynakları, gelecek nesillere bir yığın borçla yükleyen politikalara kilitlemek için kullanamayız" diye eklemiştir.

Diğer yandan, Çin ve Hindistan zirvede karbon kirliliğini azaltma taahhütlerini ilerletme sözü vermiştir.

Kaynak: earth.org
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü