Boeing, Petrol Bazlı Jet Yakıtları Saf Biyoyakıtla Değiştiren Uçaklarla Test Uçuşları Gerçekleştiriyor

25 Ocak 2021

Boeing, ticari uçaklarının 2030 yılına kadar %100 sürdürülebilir havacılık biyoyakıtıyla uçması için bir hedef belirlediğini duyurdu. Bu hareket, Boeing’in uçakları tarafından üretilen karbon emisyonlarını azaltma çabasının bir parçasıdır. Boeing, petrol bazlı jet yakıtları saf biyoyakıtla değiştiren uçaklarla test uçuşları gerçekleştirdiğini açıkladı.

Boeing, 2008'de başlayan biyoyakıt testlerini yürütmek ve 2011'de gerekli onayları almak için sekiz motor üreticisi de dâhil olmak üzere üreticiler ve tedarikçilerle birlikte çalışmıştır. Firma, 2018'de %100 biyoyakıt kullanarak ilk ticari uçuşu gerçekleştirmek için FedEx ile çalışmıştır. Bu uçuşta biyoyakıtla dolu bir FedEx 777 kargo uçağı kullanılmıştır.

Havacılık endüstrisi, uçaklardan kaynaklanan emisyonları 2050 yılına kadar 2005 seviyelerine göre %50 azaltmayı taahhüt etmiştir. Boeing, bu kurala uymak için, uçakların 2050'den önce %100 biyoyakıt ile uçabilmeleri gerektiğini belirtmiştir.

Boeing ayrıca sektörünün ve müşterilerinin iklim değişikliğini ele almaya kararlı olduğunu,  sürdürülebilir havacılık yakıtlarının havacılık karbon emisyonlarını azaltmak için en güvenli ve en ölçülebilir çözüm olduğunu ifade etmektedir. Ayrıca sözkonusu Firma uçaklarını biyoyakıtla uçabilmesini sağlamak için düzenleyiciler, motor üreticileri ve diğer sektör paydaşlarıyla birlikte çalışmaktadır.

Mevcut düzenlemeler, biyoyakıtların normal jet yakıtları ile %50-%50 oranında karıştırılmasını gerektirmektedir. Boeing, uçakların %100 biyoyakıtla uçmasına izin veren değişiklikler yapmak için sektördeki düzenleyici kurumlarla birlikte çalışmayı hedeflemektedir. ABD Enerji Bakanlığı, sürdürülebilir havacılık yakıtlarının CO2 emisyonlarını yakıt yaşam döngüsü boyunca %80'e kadar azalttığını ve bu oranın gelecekte %100'e ulaşabileceğini açıklamıştır.

Kaynak: Slashgear
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü