Bolivya, Lityum Madenciliği Sözleşmeleriyle İlgili Duyuruyu Bir Kez Daha Erteledi

16 Haziran 2022

Bolivya ülke yönetimi, Çarşamba günü (15/06/2022), ülkenin devlet tarafından işletilen lityum firmasının başkanının ağzından, en son adımda birden fazla firmanın seçilebileceğini dile getirerek, ülke topraklarındaki kullanılmayan lityum varlıklarını çıkarma konusunda en son aday listesindeki firmalardan hangisinin seçileceğini açıklamayı reddetti.

Ülke yönetimi, Bolivya’da yerkürenin en büyük beyaz metal olarak adlandırılan lityum yataklarına ev sahipliği yapan geniş tuz düzlüklerinde sözkonusu metalin çıkarılmasının hızlı bir biçimde başlatılmasına özel girişimcilerin yardımcı olabilecekleri konusundaki yüksek umutlar arasında geçen ay da hangi firma ya da firmaların seçildiği ile ilgili son kararını ertelemişti.

Onlarca yıllık girişimler olmasına karşın Bolivya, son yıllarda lityum metaline olan istem artıyor durumdayken bile henüz herhangi bir ticari lityum üretimi gerçekleştiremedi.

Bolivya Lityum Yatakları Firması (Bolivya Lityum Yatakları Firması-Yacimientos de Litio Bolivianos, Bolivya’daki lityum yataklarının ekonomiye kazandırılması amacıyla Bolivya Devleti tarafından 2017 yılında kurulmuş devlet firmasıdır. Firma, Bolivya Enerji Bakanlığı'na bağlı olarak çalışmakta olup merkez ofisi başkent La Paz’dadır. Ç.N.) başkanı Carlos Ramos, "Son listeden seçilecek, sanayileşme sürecini destekleyebilecek güçte birden fazla firma olabilir. Amaç, ülkedeki lityum madenciliğinin sanayileşebilmesi için birden fazla firmayla çalışabilecek biçimde hareket etmektir.” yorumunda bulundu.

Ramos ayrıca, “Firmaların sunabileceği teknolojilerin her birine göre tesislere yönelik yatırımlar belirlenecek.” bilgisini ekledi.

Yönetim, Amerikan firması EnergyX ile Arjantinli enerji firması Tecpetrol'ü eledikten sonra, son listedeki aday firma sayısını bu ayın başlarında altıya indirmişti.

Diğer yandan denize çıkışı olmayan ülke, 2025 yılına kadar yerli malı lityum iyon piller üretme hedefini gerçekleştirme konusunda hala büyük zorluklarla karşı karşıya.

Geçen ay bir Reuters haberi, Bolivya'nın maden çıkarma planlarını baltalayan teknolojik zorluklar, sosyal direniş, yasal engeller ile politik çekişmelere vurgu yaptı.

Bu arada, son listeye giren firmaların hiçbiri daha önce lityumu ticari ölçekte kullanmış firmalar değil.


Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü