Bosch Sıfır Hatalı Üretim İçin Yapay Zekâ Tabanlı Bir Sistem Geliştirdi

17 Mart 2021

Normal bir göz veya kulaktan daha hassas ve normal bir zihinden daha hızlı olan yapay zekâ; terabaytlarca veriyi saniye içinde işleyerek, insanların karmaşık üretim sorunlarını çözmesine yardımcı olmaktadır. Bosch Yapay Zekâ Merkezi (BCAI), üretim sürecindeki anormallikleri ve arızaları erken aşamada tespit eden, reddedilen parçaları güvenilir bir şekilde azaltan ve ürün kalitesini iyileştiren yapay zekâ tabanlı bir sistem geliştirmiştir.

Bosch’un ‘AI CON’ adlı dijital yapay zekâ konferansında konuşan Bosch Kurumsal Teknoloji Direktörü Dr. Michael Bolle, “Yapay zekâ kullanımı fabrikaları daha verimli, daha üretken, daha çevre dostu hale getirecek ve ürünlerimizi iyileştirecek. Yeni yapay zekâ sistemi çözümümüz, fabrikaları büyük bir maliyetten kurtaracak” demiştir.

Yapay zekâ çözümünün hâlihazırda kullanımda olduğu pilot tesislerin, yılda 1 ilâ 2 milyon Avro arasında tasarruf sağladığını aktaran yetkililer, “Örneğin; Hildesheim’daki üretim tesisi, yapay zekâ yardımıyla süreç akışlarındaki kesintileri tespit ederek ortadan kaldırdı. Sonuç olarak, üretim hatlarının döngü süreleri yüzde 15 oranında azaldı. Çalışmalar, yapay zekâ sisteminin etkinliğini kanıtladı. Özellikle Endüstri 4.0 girişimleri, Almanya’daki yaygın yapay zekâ sistemi kullanımından büyük fayda sağlayacak. Çeşitli sektörlere yayıldığında, en büyük maliyet tasarrufu potansiyelinin, yüzde 50’den fazla oranla (182 milyar Euro’luk potansiyel) yapay zekâ destekli üretimde bulunduğu belirtiliyor” demişlerdir.

Yapay zekâ çözümünün, 2021 yılında Bosch’un dünya çapında 50 güç aktarma sistemleri fabrikasında kullanılacağını ve 800’den fazla üretim hattına bağlanacağını kaydeden yetkililer, şöyle konuşmuştur: “Kurulacak yapay zekâ analiz platformunda her gün 1 milyardan fazla veri mesajı depolanacak. Bosch, yapay zekâ sistem çözümlerini ileride yaklaşık 240 tesisine yaymayı planlıyor. Şirket, ayrıca edindiği deneyim ve teknolojik bilgi birikimini de yeni yapay zekâ teknolojilerinin üretimi için kullanacak.”

Kaynak: Makinehaber
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü